Ως μέρος της ημέρας για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, η Google ανακοίνωσε ενημερώσεις  για τον Gmail Web client που θα κάνουν πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν οι συνομιλίες διεξάγονται σε ανασφαλή κανάλια και μέσω μη επικυρωμένων email παρόχων (συνήθως bots).

Η Google έχει πάντα το Gmail ενημερωμένο με τις τελευταίες πρακτικές ασφαλείας και η εταιρεία έχει κάνει άλλο ένα βήμα προς το να κάνει το Gmail ακόμη πιο ασφαλές κατά τη χρήση του απ’ ότι πριν.

Πρώτον, η εταιρεία σχεδιάζει να δείχνει ένα «σπασμένο κόκκινο λουκετάκι» δίπλα στο όνομα του αποστολέα/παραλήπτη και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με σκοπό την ανάδειξη email συνομιλιών που δεν επωφελούνται από την ασφάλεια της TLS κρυπτογράφησης.

Σήμερα, οι περισσότεροι μεγάλοι πάροχοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσφέρουν κάποιο είδος υποστήριξης TLS, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν προεπιλεγμένους διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνήθως με custom domains

ή shared hosting plans, τα οποία δεν εκτελούν τις συνομιλίες μέσω ενός κρυπτογραφημένου καναλιού.

Η δεύτερη αλλαγή που ανακοινώθηκε στοχεύει σε avatars χρήστες και η Google σχεδιάζει να δείχνει ένα κόκκινο ερωτηματικό αντί της εικόνας του αποστολέα/παραλήπτη.

Το μέτρο αυτό θα λαμβάνεται κάθε φορά που το Gmail δεν μπορεί να επαληθεύσει την πηγή του μηνύματος, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λόγω αυτοματοποιημένων email bots ή λόγω άλλων παρόχων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν εφαρμόζουν τα πιο πρόσφατα πρωτόκολλα ασφαλείας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επίσης, ως μέρος της πρωτοβουλίας της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η Gοogle δίνει 2GB επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στο Google Drive σε όποιον ολοκληρώσει έναν Έλεγχο ασφαλείας για το λογαριασμό του στη Gοogle.