Μια ελαττωματική μνήμη RAM μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Αν αναρωτιέστε γιατί το PC σας δεν συμπεριφέρεται σωστά, ίσως έφτασε η ώρα για μια διάγνωση της RAM.

Η Random Access Memory (RAM) φθείρεται με το χρόνο. Εάν το PC σας συχνά κολλάει, ξεκινάει από μόνο του ή σας φέρνει μια BSOD (Blue Screen Of Death), η κακή RAM θα μπορούσε να είναι το πρόβλημά σας. Κατεστραμμένα αρχεία μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι της κακής μνήμης RAM, ειδικά όταν το πρόβλημα βρίσκεται στα αρχεία που έχετε χρησιμοποιήσει πρόσφατα. Άλλο ένα πιθανό σύμπτωμα είναι όταν ο υπολογιστής σας επιβραδύνει σημαντικά, καθώς τον χρησιμοποιείτε, αλλά φαίνεται να ξανα-ζωντανεύει μετά από μια επανεκκίνηση.

Μην αφαιρέσετε απλά και αντικαταστήσετε όλα τα RAM sticks σας. Θα πρέπει να τα ελέγξετε πρώτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε ποιο stick  (αν υπάρχει) είναι ελλαττωματικό. Και όχι, μην προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε μεμονωμένα chips στο stick.

Τα Windows έρχονται με το δικό τους διαγνωστικό εργαλείο για τη μνήμη. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Αναζήτησης που υπάρχει στην έκδοση των Windows (για παράδειγμα, Start –> Search στα Windows 7 ή το Cortana πεδίο δίπλα στο Start button στα Windows 10). Αναζητήστε τον όρο memory και επιλέξτε Windows Memory Diagnostic.

Στο παράθυρο που εμφανίζεται, κάντε κλικ στην επιλογή Restart now and check for problems (Επανεκκίνηση τώρα και έλεγχος για προβλήματα).

Τα Windows θα τερματίσουν και ο υπολογιστής σας θα κάνει επανεκκίνηση στο διαγνωστικό πρόγραμμα της μνήμης. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα από το να περιμένετε. Όταν τελειώσει (μόλις σε λίγα λεπτά), θα κάνει επανεκκίνηση πίσω στα Windows

.

Τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος.

Αναζητήστε τον όρο event και να επιλέξετε Event Viewer.

Στο αριστερό τμήμα του παραθύρου του Event Viewer, πατήστε το βελάκι για να σας δείξει όλες τις επιλογές του Windows Logs και κάντε κλικ στο System. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο System (ναι, θα πρέπει πρώτα να κάνετε κλικ και μετά να κάνετε δεξί κλικ) και επιλέξτε Filter current log.

Αυτό θα σας φέρει ένα νέο παράθυρο. Πατήστε για ανοίξει το Event source μενού. Είναι αρκετά μεγάλο, οπότε θα πρέπει να μετακινηθείτε προς τα κάτω για να βρείτε και στη συνέχεια να επιλέξετε το MemoryDiagnostics- Results. Κάντε κλικ στο OK για να κλείσετε το παράθυρο.

Επιστροφή στο Event Viewer, σημειώστε τις καταχωρήσεις στο πάνω μεσαίο τμήμα- πιθανότατα θα είναι μόνο δύο, ακόμη και αν το μήνυμα στο επάνω μέρος του παραθύρου σας λέει ότι υπάρχουν χιλιάδες.

Κάντε διπλό κλικ σε κάθε μία για περισσότερες πληροφορίες.

Αν το Viewer σας λέει έχετε κάποιο πρόβλημα με τη RAM (εγώ δεν είχα), κλείστε τον υπολογιστή σας και να αφαιρέσετε όλα, εκτός από ένα από τα RAM sticks. Έπειτα, κάντε επανεκκίνηση και επαναλάβετε τη δοκιμή. Επαναλάβετε με κάθε stick. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε βέβαιοι για το ποιο ή ποια sticks πρέπει να αντικατασταθούν.