Ένας Κολομβιανός hacker, expert στα υπολογιστικά συστήματα, ισχυρίστηκε ότι άλλαζε τα αποτελέσματα σημαντικών εκλογών σε όλη τη Λατινική Αμερική για μια δεκαετία.

Αυτή η ομολογία ήταν μέρος μιας νέας εκρηκτικής συνέντευξης που ξεσκεπάζει την σκοτεινή πλευρά της πολιτικής στη Λατινική Αμερική.

Ο hacker που ονομάζεται Andrés Sepúlveda είπε στο Bloomberg ότι δέχτηκε τεράστια χρηματικά ποσά για να χακάρει και να αλλάζει τις εκλογές υπέρ των δεξιών υποψήφιων στην Κολομβία, στην Κόστα Ρίκα, στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στο Μεξικό, στη Νικαράγουα και στον Παναμά για περίπου 8 χρόνια.

Οι εξομολογήσεις του hacker είναι συγκλονιστικές. Η κυβέρνηση του Μεξικό έσπευσε σε άμεση άρνηση ότι η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Enrique Peña Nieto το 2012 κατασκόπευε τους αντιπάλους του.

Αυτή τη στιγμή ο Sepúlveda εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών στην πατρίδα του, την Κολομβία για ηλεκτρονικό έγκλημα σχετικά με τις εκλογές της χώρας του που έγιναν το 2014. Ο 31χρονος hacker δήλωσε: “Η δουλειά μου ήταν να κάνω ενέργειες του βρώμικου πολέμου και ψυχολογικές επιχειρήσεις, μαύρη προπαγάνδα, φήμες κ.α. Όλη τη σκοτεινή πλευρά της πολιτικής που κανένας δεν ξέρει ότι υπάρχει αλλά όλοι την βλέπουν.”

Η πιο αξιοσημείωτη νίκη που πέτυχε ο Sepúlveda ήταν αυτή του Enrique Peña Nieto το 2012. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι του δόθηκαν 600.000$ για να νοθεύσει τις εκλογές υπέρ του Nieto. O hacker λέει ότι εγκατάστησε κακόβουλο λογισμικό στα routers των αντιπάλων του που του επέτρεπε να αξιοποιήσει τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους. Έστειλε ηχογραφημένα μηνύματα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους λίγο πριν το βράδυ των εκλογών με σκοπό να προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων και να αλλάξουν θέση. Επίσης δημιούργησε ψεύτικους λογαριασμούς gay ανδρών που και καλά υποστήριζαν τον Καθολικό υποψήφιο, κάτι που εξόργισε επίσης πολλούς ψηφοφόρους. Το Bloomberg επαλήθευσε κάποια από αυτά που υποστηρίζει ο Sepúlveda αλλά όχι όλα.

Τα τατουάζ στο κεφάλι του hacker. Το πάνω τατουάζ είναι ένας κωδικός QR που περιέχει ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης, Δεν ήθελε να αποκαλύψει τι ακριβώς αποκρυπτογραφεί όμως.

Ο Sepúlveda επίσης ισχυρίζεται ότι είχε έναν “στρατό” από 30.000 περίπου ψεύτικους λογαριασμούς Twitter για να σχηματίζει συζητήσεις γύρω από συγκεκριμένα θέματα που σύμφεραν τον υποψήφιο του για να κατευθύνει τους ψηφοφόρους. Αυτή ήταν και η τακτική που είχε τα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Είναι η τεχνική που επιστημονικά ονομάζεται cognitive hacking, κατά την οποία ο εισβολέας προσπαθεί να αλλάξει την αντίληψη των ανθρώπων για την πραγματικότητα. Ο Sepúlveda έτσι μπορούσε να δημιουργήσει τάσεις και χειραγωγήσει τη δημόσια συζήτηση πολύ εύκολα.

“Όταν συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος πιστεύει περισσότερο τι λέει το Internet παρά την πραγματικότητα, ανακάλυψα ότι είχα τη δύναμη να κάνω τους ανθρώπους να πιστέψω σχεδόν τα πάντα”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο hacker.

Είναι τρομαχτικά όλα αυτά που εξομολογήθηκε ο Sepúlveda και σίγουρα τέτοια περιστατικά δεν γίνονται μόνο στη Λατινική Αμερική!

https://secnews.gr/102733/%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-hacking-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf-1901/Γνωρίζατε ότι το πρώτο hacking του κόσμου έλαβε χώρα το 1901;