Εκπρόσωποι του North East Independent School District, στο Τέξας, ΗΠΑ, παραδέχθηκαν ότι πολλές από τις πανεπιστημιουπόλεις τους έχουν πέσει θύματα ενός πρόσφατου κύματος ransomware μολύνσεων που ήδη μαστίζει τις ΗΠΑ και τα περισσότερα μέρη του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KENS5, οι μολύνσεις συνέβησαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών και επηρέασαν δύο από τις υπηρεσίες της σχολικής περιφέρειας, καθώς και 20 πανεπιστημιουπόλεις.

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το είδος του ransomware που χτύπησε αυτά τα ιδρύματα. Οι αρμόδιοι του σχολείου λένε ότι οι ransomware μολύνσεις κατάφεραν να κλειδώσουν περίπου 2,5TB πληροφοριών.

Τα καλά νέα είναι ότι τα σχολεία έτρεχαν επαγγελματικά λογισμικά για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backup) και ήταν σε θέση να ανακτήσουν όλα τα αρχεία τους, χωρίς να πληρώσουν τα λύτρα.

“Το τμήμα τεχνολογίας μας ήταν σε θέση να δουλέψει πολύ γρήγορα και να διαγράψει όλα τα κρυπτογραφημένα αρχεία και να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αντιγράφων ασφαλείας για να τα χρησιμοποιούμε και πάλι”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας του σχολείου.

Αυτή δεν ήταν η ίδια περίπτωση με πολλές προηγούμενες μολύνσεις, οι οποίες επηρέαζαν νοσοκομεία, εκκλησίες, σχολεία, ακόμη και δικαστικά μέγαρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν σημαντικά περισσότερα κεφάλαια από ό,τι ένα σχολείο του Τέξας, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να πληρώσουν τις απαιτήσεις σε λύτρα, επειδή δεν είχαν σκεφτεί το βασικότερο: να τρέξουν ημερήσια ή εβδομαδιαία προγράμματα για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας λογισμικού.

Την περασμένη εβδομάδα, με βάση τους υψηλούς αριθμούς σε ransomware μολύνσεις, οι αμερικανικές και καναδικές αρχές εξέδωσαν επίσημη κυβερνο-ειδοποίηση σχετικά με αυτή την αυξανόμενη απειλή.