[su_heading size=”18″]Ένας Εσθονός hacker ο οποίος παραδέχτηκε αυτό που αποκάλεσαν οι ΗΠΑ ως μαζική ηλεκτρονική εγκληματική επιχείρηση και μόλυνε πάνω από 4 εκατομμύρια υπολογιστές σε 100 χώρες καταδικάστηκε σε περίπου 7 χρόνια φυλακή![/su_heading]

Ο Vladimir Tsastsin, ο οποίος μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ για να δικαστεί το 2014 αφού καταπολέμησε την έκδοση του για 3 χρόνια, ομολόγησε τελικά την ενοχή του τον Ιούλιο. O hacker ομολόγησε παράνομη εισβολή σε υπολογιστές και ηλεκτρονική απάτη και συνωμοσία. Εκτός από την ποινή φυλάκισης των 87 μηνών, ο δικαστής Lewis Kaplan στο Μανχάταν του έβαλε και πρόστιμο 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Tsastsin αξίζει περισσότερα από 8 χρόνια στη φυλακή λέγοντας ότι τα εγκλήματα του ήταν σοβαρά, εξαιρετικά περίπλοκα και προκάλεσαν ζημιά σε πολλά επίπεδα. Οι αξιωματούχοι επιμελητές πρότειναν το διάστημα των 5 χρόνων σύμφωνα και με τον δικηγόρο του hacker, Arkady Bukh.

[su_button url=”https://www.secnews.gr/103363/creators-of-spyeye-virus-sentenced-to-24-years-in-prison/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#64f2dd” color=”#1a211a7″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon_color=”#ffffff”]24 χρόνια φυλάκισης για τους δημιουργούς του SpyEye Virus[/su_button]

Ο hacker υποστήριξε ότι πρέπει να πάρει μικρό διάστημα λέγοντας ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές των ΗΠΑ δίνοντας συγκεκριμένες πληροφορίες για τις επαφές του, για την δημιουργία και διανομή του κακόβουλου λογισμικού στην Ευρώπη και στη Ρωσία και επίσης για το πως γίνονταν οι συναλλαγές.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το εγκληματικό ιστορικό του Tsastsin στην Εσθονία περιλαμβάνει απάτες πιστωτικών καρτών, ξέπλυμα χρήματος και πλαστογραφία. Τουλάχιστον 500.000 χρήστες στις ΗΠΑ επηρεάστηκαν από το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποίησε στις απάτες του , συμπεριλαμβανομένης και της NASA και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών , σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Όποιος χρήστης είχε μολυνθεί κι έκανε κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα της Apple-iTunes κατευθυνόταν σε μια άλλη ιστοσελίδα που δεν ήταν της Apple η οποία ενεργοποιούσε πληρωμές από διαφημίσεις στους hackers. Οι διαφημιστές που πλήρωναν για traffic στην σελίδα τους δεν γνώριζαν γι αυτά τα κλικ απάτης.

Ένα άλλος μέρος της απάτης ήταν η αντικατάσταση διαφημίσεων σε sites με διαφημίσεις που άνηκαν στην ομάδα των hackers. Οι hackers έβγαζαν χρήματα από αυτό ενώ οι νόμιμοι διαχειριστές των σελίδων και οι διαφημιστές στερήθηκαν τα έσοδα.

Ο Tsastsin και η ομάδα του έβγαλαν τουλάχιστον 14 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, 6 Εσθονοί και 1 Ρώσος εμπλέκονται στο σχέδιο, όλοι δήλωσαν ένοχοι και μόνο ένας παραμένει φυγάς.

[su_button url=”https://www.secnews.gr/103117/sti-fulakh-odhgeitai-dhmosiografos-gia-emploki-se-upothesi-hacking/” target=”blank” style=”3d” background=”#f2e464″ color=”#1a211a7″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon_color=”#ffffff”]Στη φυλακή οδηγείται δημοσιογράφος για εμπλοκή σε υπόθεση hacking![/su_button]