Ερευνητές από το Ναυτικό των ΗΠΑ δημιούργησαν ένα καταδυτικό κράνος του μέλλοντος.

Το κράνος τύπου Iron Man – που ονομάζεται “DAVD” (Divers Augmented Vision Display) – περιγράφεται ως μία ” Υψηλής ανάλυσης, see-through Head-Up οθόνη (HUD) που είναι ενσωματωμένη απευθείας μέσα σε ένα καταδυτικό κράνος”

Οι δύτες θα είναι σε θέση να έχουν «οπτική απεικόνιση των πάντων σε πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ναυτικού.

Αυτό περιλαμβάνει τομέα σόναρ (προβολή επάνω επιφάνειας της τοποθεσίας και του περιβάλλοντος χώρου του δύτη σε πραγματικό χρόνο), μηνύματα κειμένου, διαγράμματα, φωτογραφίες, ακόμη και βίντεο επαυξημένης πραγματικότητας.

Η ιδέα είναι να τοποθετούνται οι πληροφορίες ακριβώς μπροστά στα μάτια των δυτών, παρόμοια με μια οθόνη video game.

“Με την οικοδόμηση αυτού του HUD απευθείας στο εσωτερικό του κράνους κατάδυσης, αντί της εγκατάστασης μιας οθόνης στο εξωτερικό του, μπορεί να προσφέρει μια δυνατότητα παρόμοια με αυτές από μια ταινία του “Ironman” είπε σε μια δήλωση του ο μηχανικός της Underwater Systems Development Project, Dennis Gallagher. “Έχετε όλα όσα χρειάζεστε οπτικά μέσα στο κράνος.”

Οι ερευνητές είπαν ότι η συσκευή, η οποία είναι το πρωτότυπο αυτή τη στιγμή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταδυτικές αποστολές (ανέλκυση πλοίων, υποβρύχιες κατασκευές και επιχειρήσεις διάσωσης). Τελικός στόχος είναι να μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και από την εμπορική καταδυτική κοινότητα.

Ο Gallagher και η ομάδα του συνεργάστηκε και προσάρμοσε το σύστημα σε περισσότερους από 20 δύτες μέχρι στιγμής.

Επόμενη είναι η δεύτερη φάση, η οποία συνεπάγεται τον σχεδιασμό συστατικών για να συμπεριλάβουν και τα δύο συστήματα, κράνος και πλήρεις μάσκες προσώπου.

Οι δύτες έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν δοκιμές προσομοίωσης σε νερό, τον Οκτώβριο.