Όλα ξεκινούν με τη σκέψη ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τη σχέση σας. Μπορεί να είστε φουλ ερωτευμένοι, όμως πάντα μπορεί να έρθει η στιγμή που θα χωρίσετε (και ναι υπάρχει πιθανότητα να μην μιλάμε για έναν πολιτισμένο χωρισμό). Τότε, λοιπόν, είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο εγωισμός και ο/η πρώην σας αποφασίζει να σας εκδικηθεί, ποστάροντας μη-συναινετικό πορνό μαζί με τις προσωπικές σας πληροφορίες.

Οι εικόνες θα αρχίσουν να αναδημοσιεύονται και να «παίζουν» σε χιλιάδες site. Όλοι καταλαβαίνουμε που μπορεί να οδηγήσει αυτό. Όμως, υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε όλοι ένα θύμα μη-συναινετικού πορνό στο Διαδίκτυο.

Οπότε, πάμε να δούμε πέντε βασικούς τρόπους για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας:

  1. Μην κατηγορείτε το θύμα.

Αν κάποιος σας στείλει μια προσωπική (πορνό) εικόνα κάποιου, προσπαθήστε να αποφύγετε να κρίνετε το άτομο που φαίνεται στη φωτογραφία. Μπορεί να εμπιστευόταν τον αποδέκτη της εικόνας, χωρίς να φανταζόταν ότι θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στα social media και όχι μόνο.

Αντ’ αυτού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το θύμα και να προσπαθήσετε να μάθετε τι συνέβη με έναν μη-επικριτικό τρόπο.

  1. Μην προωθήσετε και μην μοιραστείτε την εικόνα.

Αν δείτε μια μη-συναινετική πορνό εικόνα και θέλετε να το συζητήσετε με φίλους, δεν χρειάζεται να προωθήσετε ή να μοιραστείτε την εικόνα.

Αν προσπαθείτε να προειδοποιήσετε τους φίλους σας για το δράστη, μπορείτε να περιγράψετε το τι συνέβη λέγοντας απλώς ότι μια πολύ προσωπική φωτογραφία μοιράστηκε χωρίς τη συγκατάθεση κάποιου. Αν προσπαθήσετε να προειδοποιήσετε το θύμα, στείλτε του τη φωτογραφία μόνο αν ζητήσει να τη δει.

  1. Αναφέρετε ως ακατάλληλη την εικόνα, αν είναι δυνατόν.

Εάν χρησιμοποιείτε μια ιστοσελίδα ή μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που δεν επιτρέπεται να περιέχεται ακατάλληλο υλικό και σας στάλθηκε ή πέσατε πάνω σε αμφιβόλου περιεχομένου υλικό (πορνό και όχι μόνο), αναφέρετε την εικόνα στον πάροχο αμέσως. Μεγάλα δίκτυα των social media

περιλαμβάνουν οδηγίες για το πώς να αναφέρετε μια καταχρηστική φωτογραφία (κάντε κλικ στους συνδέσμους για να δείτε προτάσεις για τα Facebook, Instagram, Snapchat, Tumblr και Twitter).

«Μην ξεχνάτε ο χρόνος είναι πολύτιμος!»

Οι ακατάλληλες εικόνες μπορεί να εξαπλωθούν γρήγορα, αναφέροντάς τις μπορεί να βοηθήσετε το θύμα, που μπορεί τελικά να χρειαστεί να εντοπίσει και να προσπαθήσει να αφαιρέσει όλους τις συνδέσμους με μια φωτογραφία.

  1. Μιλήστε σε ενήλικες που εμπιστεύεστε.

Αν πολύ προσωπικές σας φωτογραφίες ή βίντεο  χρησιμοποιούνται για να φέρουν σε δύσκολη θέση ή να εκφοβίσουν το θύμα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε έναν ενήλικα σε θέση εξουσίας, όπως έναν σχολικό σύμβουλο ή τον διευθυντή. Ο στόχος είναι οι ενήλικες να γνωρίζουν ότι κάποιος έπεσε θύμα. Είναι ευθύνη του ενήλικα η διακοπή της συμπεριφοράς και η τιμωρία του δράστη.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να ζητήσει πρώτα άδεια από το θύμα για να αναφέρει το περιστατικό, ιδιαίτερα αν νομίζει ότι εμπλέκοντας τις αρχές τα στοιχεία θα οδηγήσουν σε κατηγορίες του θύματος ή σε αθέμιτες συνέπειες.

  1. Μάθετε πότε πρέπει να εμπλακεί η αστυνομία.

Η διανομή μη-συναινετικού πορνό είναι παράνομο σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα πρόκειται για μια μικρή. Εάν λάβετε ή δείτε εικόνες με σεξουαλικό περιεχόμενο σε ένα γκρουπ ή σε ένα ομαδικό μήνυμα -για παράδειγμα- μπορεί να μην είστε πλέον μάρτυρας μόνο ενός περιστατικού bullying, αλλά και ενός εγκλήματος.

Το να αναφέρετε ένα τέτοιο γεγονός στην αστυνομία είναι ένα σημαντικό βήμα, αν το θύμα φαίνεται να είναι σε κίνδυνο, είτε επειδή η ντροπή του ατόμου, το έχει θέσει σε κίνδυνο για αυτοτραυματισμό ή επειδή το θύμα απειλείται ή εκφοβίζεται.