Προειδοποίηση: Το να χρησιμοποιείτε το Smartphone σας, ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι τη νύχτα, θα μπορούσε να σπείρει τον όλεθρο στην όρασή σας.

Δύο γυναίκες έπαθαν προσωρινή τύφλωση λόγω του συνεχούς ελέγχου των τηλεφώνων τους στο σκοτάδι, λένε οι γιατροί οι οποίοι τώρα προειδοποιούν και τους υπόλοιπους χρήστες για το ασυνήθιστο φαινόμενο.

Η λύση: Φροντίστε να χρησιμοποιείτε και τα δύο μάτια, όταν κοιτάζετε την οθόνη του Smartphone σας στο σκοτάδι. Στο New England Journal of Medicine της Πέμπτης, οι γιατροί εξήγησαν λεπτομερώς τις περιπτώσεις των δύο γυναικών, ηλικίας 22 και 40 ετών, οι οποίες παρουσίασαν «παροδική τύφλωση από Smartphone» για μήνες .

Οι γυναίκες παραπονέθηκαν για επαναλαμβανόμενα επεισόδια προσωρινής απώλειας όρασης για έως και 15 λεπτά. Υποβλήθηκαν σε ποικιλία ιατρικών εξετάσεων, μαγνητικές τομογραφίες και δοκιμές καρδιάς. Ωστόσο, οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα παθολογικό που να εξηγεί το πρόβλημα. Αλλά αφού επισκέφτηκαν έναν οφθαλμίατρο, το μυστήριο λύθηκε.

«Εγώ απλά τις ρώτησα, τι ακριβώς κάνατε όταν συνέβη αυτό;», θυμάται ο Δρ Gordon Plant του Νοσοκομείου Moorfield στο Λονδίνο. Εξήγησε ότι και οι δύο γυναίκες συνήθως κοίταζαν τα smartphones τους με μόνο ένα μάτι, ενώ ήταν ξαπλωμένες στο πλάι στο σκοτάδι – το άλλο μάτι καλυπτόταν από το μαξιλάρι. «Έτσι έχουμε ένα μάτι προσαρμοσμένο στο φως λόγω του τηλεφώνου και το άλλο μάτι προσαρμοσμένο στο σκοτάδι», είπε. «Όταν άφηναν το τηλέφωνό τους κάτω, δεν μπορούσαν να δουν από το μάτι που κοίταζαν τν οθόνη, καθώς χρειαζόταν πολλά λεπτά για να καλύψει τη διαφορά με το άλλο μάτι που ήταν προσαρμοσμένο στο σκοτάδι», είπε ο Plant.

Είπε ότι η προσωρινή τύφλωση ήταν τελικά ακίνδυνη και εύκολα μπορεί να αποφευχθεί, αν κοιτάζουμε τα smartphones και με τα δύο μάτια.

Η μία από τις γυναίκες, που είχε απαλλαγεί από τη βραχυπρόθεσμη τύφλωση, δεν έδειξε δείγματα κάποιου μόνιμου προβλήματος. Η δεύτερη γυναίκα ήταν πιο προσεκτική και διατηρούσε ένα αυστηρό πολύμηνο ημερολόγιο παρακολούθησης της απώλειας όρασής της, πριν τελικά τον πιστέψει. Αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει να ελέγχει το τηλέφωνο για μηνύματα είπε.

Ο Δρ Rahul Khurana, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, το θεώρησε μια συναρπαστική υπόθεση, αλλά είπε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι αρκετές για να αποδείξουν ότι η χρήση του ενός ματιού οδήγησε στο πρόβλημα. Επίσης, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον οι περισσότεροι χρήστες Smartphone θα αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.