Θα πίστευε κανείς ότι όταν κάνει μια “επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων” και συμφωνεί να διαγράψει τα πάντα στην Android συσκευή του, όλα τα δεδομένα θα εξαφανιστούν. Αλλά θα έκανε λάθος!

Όπως πολλοί ερευνητές έχουν ανακαλύψει, τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν με τα κατάλληλα εργαλεία, ακόμη και μετά από μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν διαγράφετε κάτι, το αρχείο από μόνο του δεν έχει στην πραγματικότητα αντικατασταθεί – το σύστημα απλά πετάει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το αρχείο. Τα ανακτήσιμα δεδομένα μπορεί να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αν σκοπεύετε κάποτε να πουλήσετε ή να δωρίσετε το Android σας.

Υπάρχουν, όμως, μερικοί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι τα δεδομένα σας έχουν πραγματικά διαγραφεί μια για πάντα.

Κρυπτογραφήσετε το τηλέφωνό σας

Η κρυπτογράφηση της συσκευής σας είναι ο ισχυρότερος τρόπος για να αποφύγετε την ανάκτηση των δεδομένων. Με την κρυπτογράφηση της συσκευής σας, ουσιαστικά κρυπτογραφείτε όλα τα δεδομένα και τα κλειδώνετε με ένα ειδικό κλειδί. Μόλις κρυπτογραφηθούν, τα δεδομένα δεν μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν χωρίς την εισαγωγή ενός κωδικού πρόσβασης.

Οι περισσότερες συσκευές που τρέχουν Android 6.0 Marshmallow, απαιτείται από την Google να έχουν υποχρεωτικά κρυπτογράφηση για μέγιστη ασφάλεια.

Εάν η συσκευή σας εκτελεί Android 5.0 Lollipop ή πιο παλιό (και υποστηρίζει κρυπτογράφηση), συνιστάται να ενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση (Ρυθμίσεις> Ασφάλεια> Κρυπτογράφηση τηλεφώνου) για να μπερδέψετε τα στοιχεία του, πριν κάνετε μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, διαγράφετε κωδικοποιημένα δεδομένα τα οποία είναι ουσιαστικά ανεπανόρθωτα.

Αντικαταστήστε με μιας χρήσης δεδομένων

Οπότε αφού κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας, το εργοστάσιο έκανε επαναφορά και έσβησε τα πάντα, ας προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο για να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα έχουν καταστεί άχρηστα και δεν μπορούν να ανακτηθούν.

Προχωρήστε και ρυθμίστε τη συσκευή σας και πάλι, αλλά αυτή τη φορά μην εγγραφείτε σε άλλους λογαριασμούς Google ή οτιδήποτε. Μόλις η συσκευή σας έχει ρυθμιστεί ως νέα, τραβήξτε ένα βίντεο για όσο χρονικό διάστημα μπορείτε, στην υψηλότερη ανάλυση. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται για να γεμίσει όλο το χώρο. Στη συνέχεια κάντε μια ακόμα επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Επαναλάβετε

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές και να τις εκτελέσετε αρκετές φορές μέχρι να αισθανθείτε σίγουροι ότι τα δεδομένα είναι κωδικοποιημένα αρκετά και θα αντικατασταθούν με νέα άχρηστα δεδομένα που ακόμα και αν κάποιος ήταν σε θέση να τα ανακτήσει, δεν θα πάρει τίποτα χρήσιμο .