Οι πολίτες του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Ντίσελντορφ στη Γερμανία, και της Βέρνης στην Ελβετία σύντομα θα είναι σε θέση να παραγγείλουν πακέτα, ψώνια και τρόφιμα και να τους παραδίδονται από ένα αυτο-οδηγούμενο ρομπότ.

Ξεκινώντας τον Ιούλιο, αποτελεί ένα πρόγραμμα δοκιμών από την κατασκευάστρια εταιρεία ρομπότ Starship Technologies (συν-ιδρύθηκε από τους συνιδρυτές του Skype, Ahti Heinla και Janus Friis), μια start up επιχείρηση από την Εσθονία, η οποία έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρείες τροφίμων και παράδοσης πακέτων για να κάνει το πρόγραμμα πραγματικότητα.

Επί του παρόντος, οι εταίροι περιλαμβάνουν την start up επιχείρηση παράδοσης τροφίμων του Λονδίνου Pronto.co.uk, την ευρωπαϊκή εταιρεία διανομής τροφίμων Just Eat, τη γερμανική εταιρεία παράδοσης δεμάτων Hermes και τη γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης Metro Group.

Σε αντίθεση με το προτεινόμενο πρόγραμμα παράδοσης drone της Amazon, τα ρομπότ της Starship δεν θα πετούν. Αντ ‘αυτού, θα μετακινούνται πάνω σε έξι τροχούς, με χρήση GPS, ραντάρ και κάμερα για να βρουν τον προορισμό τους, να πλοηγούνται γύρω από εμπόδια και ακολουθούν τους κανόνες κυκλοφορίας. Οδηγούν αυτόνομα σε μια ακτίνα 2-3 μιλίων, αλλά παρακολουθούνται από ανθρώπους χειριστές. Η Starship ισχυρίζεται ότι στην σχεδόν 5.000 μιλίων δοκιμή, που τα ρομπότ έχουν διασχίσει, δεν υπήρξε κανένα περιστατικό.

Εκτός από να λάβει μερικά ζηλιάρικα (περίεργο;) βλέμματα από τους γείτονες όταν το ρομπότ μπαίνει στον κήπο σας, ποια είναι τα οφέλη για τον πελάτη; Κυρίως, η ευκολία και η ταχύτητα. «Κανείς δεν θέλει να περιμένει για ώρες τον courier μόνο και μόνο για ένα δέμα. Ως εκ τούτου, οι ατομικά προγραμματισμένες υπηρεσίες παράδοσης θα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Frank Rausch, Διευθύνων Σύμβουλος της Hermes στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Starship, η δοκιμή θα μετακινηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις σύντομα, ακολουθούμενη από μία στις Η.Π.Α.