Ένας χάκερ θα μπορούσε να παραβιάσει το δίκτυο μιας εταιρείας, να χακάρει έναν 3D εκτυπωτή και να αλλάξει τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες για την παραγωγή ελαττωματικών προϊόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μια εταιρεία σε πτώχευση.

Αυτό είναι ένα νέο είδος κυβερνο-επίθεσης που περιγράφεται σε μια έρευνα που ονομάζεται Manufacturing and Security Challenges in 3D Printing, που χρηματοδοτείται από το Office of Naval Research και διεξάγεται από ερευνητές από το NYU Tandon School of Engineering.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η 3-D εκτύπωση ή αλλιώς AM (additive manufacturing), είναι απλά ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι χάκερ θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων μιας εταιρείας.

Στις περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα, εάν χρησιμοποιούν τους εν λόγω εκτυπωτές για το τμήμα παραγωγής τους, η διαδικασία ξεκινά αφότου ένας σχεδιαστής δημιουργεί το αντικείμενο σε ένα 3-D περιβάλλον βοηθούμενο από τον υπολογιστή και στέλνει ένα CAD αρχείο στον operator του 3D εκτυπωτή.

Στη συνέχεια, ο operator τρέχει το αρχείο στον εκτυπωτή και δημιουργεί το αντικείμενο, το οποίο μπορεί να είναι ένα πλήρες προϊόν της εταιρείας ή απλά ένα από τα κομμάτια του προϊόντος.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα CAD αρχεία αποτυγχάνουν να συμπεριλάβουν μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, που αφορά τον προσανατολισμό της κεφαλής του εκτυπωτή.

Η 3-D εκτύπωση λειτουργεί με το «σπάσιμο» ενός στερεού αντικειμένου σε εκατομμύρια κομμάτια. Η κεφαλή του 3D εκτυπωτή δημιουργεί ένα φύλλο υλικού, στρώμα στρώμα. Μερικές φορές, ο 3D εκτυπωτής δεν δημιουργεί ολόκληρο το στρώμα, αλλά το κάνει σε αρκετές λωρίδες / γραμμές, από τη μία πλευρά στην άλλη.

Ο προσανατολισμός αυτών των γραμμών, από στρώμα σε στρώμα, είναι συνήθως ένα ζικγζάκ μοτίβο για να δώσει στο αντικείμενο το μέγιστο φυσικής δύναμης και αντοχής.

Το πώς αυτές οι γραμμές και τα στρώματα σχεδιάζονται, δεν περιλαμβάνεται με οποιοδήποτε τρόπο στο αρχείο CAD και οι σχεδιαστές δεν μπορούν να ελέγξουν αυτή την πτυχή της διαδικασίας της 3D εκτύπωσης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας χάκερ που παραβιάζει έναν 3D εκτυπωτή μπορεί, θεωρητικά, να αλλάξει τις βασικές ρυθμίσεις της συσκευής, προκειμένου να τροποποιήσει αυτό το μοτίβο, δημιουργώντας μια εγγενή αδυναμία, που δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι. Μια αλλαγή λίγων μοιρών μεταξύ αυτών των στρωμάτων μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στις τελικές παραμέτρους του προϊόντος.

Ο 3D εκτυπωτής εξακολουθεί να δημιουργεί το τελικό αντικείμενο που μοιάζει με αυτό που θα έπρεπε να είναι, αλλά υπολειτουργεί ή σπάει. Έμμεσα, οποιαδήποτε εταιρεία που δεν παράγει προϊόντα που πληρούν τα πρότυπα που ζητά ο πελάτης, θα χάσει τους πελάτες της και εν τέλει θα καταστραφεί εξ’ ολοκλήρου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας χάκερ ή οποιαδήποτε αποφασισμένη εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει επιθέσεις σε 3D εκτυπωτές ανταγωνιστών τους για να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή ακόμα και να τους εξορίσει από τον κλάδο.