Χρησιμοποιούμε τόσο το τηλέφωνο όσο και την αριθμομηχανή εδώ και χρόνια, αλλά υπάρχει ένα περίεργο πράγμα που λίγοι από εμάς μπορεί να έχουν παρατηρήσει. Οι αριθμοί στην αριθμομηχανή ανεβαίνουν προς τα επάνω, όσο η σειρά εξελίσσεται, ενώ είναι αντίστροφη σε ένα τηλέφωνο. Αν δεν το έχετε ακόμη παρατηρήσει, ελέγξτε το τώρα. Γνωρίζετε όμως το λόγο;

Ο Paul Stockley, ο οποίος εργάζεται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έχει την απάντηση που χρειάζεστε. Λέει ότι η αντίστροφη σειρά των αριθμών σε ένα τηλέφωνο δεν έχει τίποτα να κάνει με την αισθητική ή τη χρήση, αλλά συνεχίστηκε μέσα από τα χρόνια, λόγω του «μηδέν».

Λέει ότι τα τηλέφωνα ποτέ δεν είχαν πραγματικά «μηδέν».

Το «0» στο τηλέφωνο με το περιστροφικό καντράν δεν ήταν μηδέν, ήταν δέκα. Και είναι στη θέση «δέκα», μετά το «εννέα». Για τα τηλέφωνα με πληκτρολόγια, είναι ακόμα μετά το «εννέα » μέχρι και σήμερα.

Οι σχεδιαστές των αριθμομηχανών, το διόρθωσαν αυτό. Έβαλαν δηλαδή το 0 στην φυσική του θέση. Είναι κάτω από το «1», τόσο αριθμητικά όσο και σωματικά.

Τα τηλέφωνα έμειναν με αυτό που ήδη είχαν και έπρεπε να το κρατήσουν ή να εγκαταλείψουν τη χαρτογράφηση αλφάβητου στην τότε τρέχουσα μορφή του: το «Α» ήταν στο «2» και το «Ζ» στο «9». Για να αναδιατάξουν τα νούμερα θα έπρεπε να αντιστρέψουν το αλφάβητο, μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση θα μπορούσαμε να πούμε, όταν οι σχεδιαστές της αριθμομηχανής επέλεξαν να αντιστρέψουν την αριθμητική σειρά.

Στις ημέρες των περιστροφικών καντράν το σύστημα σηματοδότησης ήταν γνωστό είτε ως «βρόχος αποσύνδεσης» ή ως «δεκαδική» σηματοδότηση.

Τεχνικά μιλώντας λοιπόν, δεν υπήρξε ποτέ 0 στο τηλέφωνο. Δεν ήταν καν μια απόφαση στο σχέδιο, υπαγορεύτηκε από μηχανικούς και αργότερα εδραιώθηκε από την επικάλυψη του αλφαβήτου. Και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ακόμα τηλέφωνα με «0» στη θέση του «δέκα».

Ελπίζουμε να βρήκατε την απάντηση γιατί οι αριθμοί πάνε προς τα πάνω σε μια τηλεφωνική γραμμή και αντίστροφα σε ένα κομπιουτεράκι. Ελπίζουμε κάποια εταιρεία τηλεφωνίας να το ξανασκεφτεί και να αρχίσει την κατασκευή νέων τηλεφώνων με αριθμούς προς τα πάνω.