Η NASA εξετάζει σοβαρά την ιδέα να «πιάσει» έναν αστεροειδή και να τον σύρει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Δημοσιεύση στο NewScientist αναφέρει ότι  το Keck Institute for Space Studies στο Caltech έχει καταθέσει μια φιλόδοξη πρόταση για τη δημιουργία ενός μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους που θα έχει ως στόχο να συλλάβει ένα μικρό αστεροειδή.

Το σκάφος θα σύρει τον αστεροειδή προς το φεγγάρι και να τον θέσει σε κίνηση, έτσι ώστε θα είναι σε τροχιά γύρω από τον φυσικό δορυφόρο μας.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο δήλωσε στο NewScientist η NASA εξετάζει σοβαρά το project.

Εκτιμάται ότι η αποστολή θα κόστιζε περίπου 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια – λίγο περισσότερα από τα 2500 εκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται αυτή τη στιγμή από τη NASA για τις βόλτες του Curiosity rover στον Άρη.

Πολλά τα σχέδια της NASA και αρκετά ακριβά. Προς το παρόν, στα επίσημα σχέδια της NASA είναι 2 επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις που θα περιλαμβάνουν την αποστολή ενός πληρώματος με μαι κάψουλα, που ονομάζεται Orion, γύρω από το φεγγάρι. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δηλώσει επίσης  ότι θέλει επίσης να στείλει αστροναύτες σε έναν κοντινό στη Γη αστεροειδή. Ένας προτεινόμενος στόχος, επιλέχθηκε λόγω της επιστημονικής αξίας του και των ευνοϊκών συνθηκών συνάντησης για ένα ραντεβού, να είναι ένας διαστημικός βράχος που ονομάζεται 1999 AO10. Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου ένα εξάμηνο και θα είναι αρκετά ριψοκίνδυνη αφού θα εκθέσει τους αστροναύτες στη μακροπρόθεσμη ακτινοβολία πέρα από προστατευτικό μαγνητικό πεδίο της Γης και θα τους οδηγλησει πέρα από την εμβέλεια μιας ενδεχόμενης διάσωσης.