Την επόμενη εβδομάδα, στο CES κάθε τεχνολογική εταιρεία στον κόσμο θα εμφανιστεί κάτω από την ίδια στέγη ώστε να παρουσιάσει τα προϊόντα της που πιστεύει ότι θα αλλάξουν τον κόσμο. Κάθε εταιρεία εκτός από την Apple.

Παρόλο όμως που η Apple δεν θα εμφανιστεί στο CES, η επιρροή της θα είναι εμφανής παντού, από τα ultrabook μέχρι τα smartphone. Ωστόσο, την μεγαλύτερη επιρροή που θα έχει η Apple στο CES 2013, με ένα προϊόν που δεν έχει φτιάξει ακόμα, είναι με την μυθική iTV.

Όλοι φοβούνται για το τι θα συμβεί όταν η Apple κυκλοφορήσει την iTV, γιατί θα της δώσει ένα εικονικό μονοπώλιο σε όλες τις οθόνες των καταναλωτών(smartphone, laptop, tablet και τηλεοράσεις). Οπότε, όπως είναι λογικό και επόμενο θα δούμε πολλές Smart Tv διότι όλοι προσπαθούν να προβλέψουν το τι θα κάνει η Apple ώστε να το κάνουν πρώτοι.

Smart Tv

Το Apple iTV είναι πολύ πιθανό να έρθει με λειτουργικό το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε όλο τους το περιεχόμενο από την καλωδιακή τηλεόραση και των βίντεο που έχουν στο iTunes, μέσω ενός εύκολου στο χειρισμό περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα θα έχει ή αισθητήρες κίνησης, όπως το Kinect, ή θα δέχεται εντολές μέσω φωνής, όπως το Siri, ενώ θα είναι πάρα πολύ λεπτή και θα έχει αλουμινένιο πλαίσιο. Όλα αυτά είναι αβάσιμες φήμες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανταγωνιστές της Apple δεν θα πιστέψουν ότι μπορεί να γίνουν, γιαυτό και τα προϊόντα τους θα έχουν σίγουρα τέτοια στοιχειά.

Αναμένετε να δούμε πάρα πολλές τηλεοράσεις στο φετινό CES, οι οποίες θα έχουν πιο εξελιγμένο UI και πιο προηγμένη ενσωμάτωση περιεχομένου. Κανένας δεν έχει τελειοποιήσει το βίντεο streaming μέσω ίντερνετ στις τηλεοράσεις, αλλά όλοι θα προσπαθήσουν στο CES. Κάποιοι θα έχουν χρησιμοποιήσει το Google TV για να φέρουν καλύτερα χαρακτηριστικά στις συσκευές τους, ενώ άλλοι θα έχουν δημιουργήσει την δικιά τους λύση.

Θα δούμε σίγουρα τηλεοράσεις με αισθητήρες κίνησης και σίγουρα θα δούμε πολλές περισσότερες με 4k ανάλυση. Ωστόσο, οι εταιρείες θα έχουν εστιάσει την προσοχή τους περισσότερο στην χρηστικότητα και στο να φέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά στα προϊόντα τους, ώστε να ξεκινήσουν να τρώνε από την πίτα των εταιρειών καλωδιακής.

Set Top Box

Δεν θέλει κάθε εταιρεία να φτιάξει την δικιά της τηλεόραση, ωστόσο όλοι θέλουν να έχουν ένα κομμάτι από το μερίδιο της αγοράς. Η Intel ίσως να παρουσιάσει ίσως και όχι το δικό της set top box στο CES το οποίο θα κάνει streaming βίντεο στην τηλεόραση σας μέσω μιας συνδρομητικής υπηρεσίας, ενώ θα έχει και το παραδοσιακό περιεχόμενο όπως αθλητικά. Επίσης κυκλοφορούν φήμες οι οποίες θέλουν την Microsoft να παρουσιάζει το επόμενο Xbox το οποίο όμως θα επικεντρώνετε περισσότερο στην αναπαραγωγή περιεχομένου, πάρα στα παιχνίδια. Όλες οι μεγάλες εταιρείες που δεν φτιάχνουν τηλεοράσεις, είναι πολύ πιθανό στο κοντινό μέλλον να ξεκινήσουν να φτιάχνουν τα δικά τους set top boxes.

Κάποιες θα προσπαθήσουν να καινοτομήσουν με το DVR ενώ άλλες θα φτιάξουν συσκευές οι οποίες θα κάνουν streaming περιεχόμενο από το ίντερνετ, όπως το Apple Tv. Υπάρχει ήδη το Roku και το Google Tv box τα οποία ανταγωνίζονται το Apple Tv, αλλά είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν πολλά set top box τα οποία θα θέλουν να μπουν ανάμεσα στην τηλεόραση σας και στις εταιρείες καλωδιακής, πριν έρθει το iTV για να τα κόψει όλα.

Tv Apps

Όχι, δεν εννοούμε εφαρμογές που θα τρέχουν κατευθείαν στην τηλεόραση σας (αν και αυτό έρχεται σύντομα). Εννοούμε εφαρμογές για iPhone και iPad οι οποίες θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίον βλέπουμε τηλεόραση. Έχουμε ήδη ακούσει για μερικές εφαρμογές που θέλουν να φέρουν augment reality στο σαλόνι μας. Άλλες θέλουν να γίνουν το Shazam για την τηλεόραση. Και αν κάποιος καταφέρει να ενσωματώσει ζωντανό σχολιασμό μέσω twitter την ώρα που έχει αθλητικά ή κάποιο show, τότε αυτός είναι απλά νικητής.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, θα δούμε σίγουρα και πολλά άλλα προϊόντα στο CES, τα οποία έχομε δει και στο παρελθόν μόνο που θα είναι ανασχεδιασμένα και θα πλησιάζουν περισσότερο στην τελειοποίηση. Επιπρόσθετα θα δούμε σίγουρα καινούργια αξεσουάρ για την τηλεόραση όπως επίσης και συστήματα ήχου που θα υποστηρίζουν τον Lightning connector καθώς και AirPlay.

Το καλύτερο πράγμα για το CES είναι ότι θα δεις προϊόντα τα οποία δεν τα βλέπει ούτε στο ύπνο του κάποιος, όπως για παράδειγμα το iPad που εμφάνιζε ολογράμματα. Σίγουρα θα υπάρχουν «μαγικά» προϊόντα και σίγουρα θα υπάρχουν συσκευές που όλοι μας θα θέλουμε.

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews