Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να είναι πεπεισμένοι πια για το ότι το Ιράν είναι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις το hacking στις τράπεζες των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια δημοσίευση από τους New York Times.

 

Αρκετές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των HSBC, Citigroup και η Bank of America, τους τελευταίους μήνες έχουν δεχτεί επιθέσεις DDoS, οι οποίες είχαν παραλύσει τη λειτουργία των ιστοσελίδων αφού ήταν σχεδόν αδύνατο για τους πελάτες τους για να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μια ομάδα που ονομάζεται”Izz ad-Din al-Qassam Cyber Fighters” ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν τα κεφάλαια των πελατών παρέμειναν άθικτα.

Σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ από το State and Commerce departments, πιστεύεται ότι η Τεχεράνη ήταν στην πραγματικότητα πίσω από τις επιθέσεις.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στους κόλπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι το Ιράν είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις”, δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ James A. Lewis, που τώρα είναι ειδικός σε θέματα ασφαλείας υπολογιστών στην Ουάσιγκτον με βάση το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι το Ιράν διεξάγει τις επιθέσεις σε αντίποινα για τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις, αλλά και σαν αντίποινα για το κακόβουλο λογισμικό που έχει χτυπήσει τις δικές τους υπηρεσίες και πιστεύουν ότι έχει προέρθει από την Αμερική (βλέπε Flame, Duqu, και Stuxnet  τα οποία έπληξαν ένα  ιρανικό πυρηνικό εγκαταστάσεις κατά το παρελθόν).

Τα πακέτα που αποστέλνονταν από τους επιτιθέμενους ήταν υπερβολικά μεγάλα, πράγμα που υποδέικνυε ότι χρησιμοποιούσαν ολόκληρα datacenters που τα κατεύθυναν μέσω botnet. Το πώς ακριβώς οι επιτιθέμενοι είχαν πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων “είναι ακόμα ένα μυστήριο,” αναφέρουν οι Times.

Οι hackers δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών τραπεζών, υποστηρίζοντας “καμία από τις τράπεζες των ΗΠΑ δεν θα είναι πια ασφαλής.”