Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν το νέο jailbreak εργαλείο ως μάνα εξ ουρανού για να ξυπνήσουν με μια έννοια το iPhone τους αλλά είναι και πολλοί που πλέον έχουν αρχίσει να απογοητεύονται από την καθυστέρηση και φτάνουν στο σημείο να πουν πως το jailbreak στο iPhone θα ακολουθήσει το δρόμο παρόμοιο με αυτό του Apple Tv 3, που ακόμη, μετά από τόσο καιρό δεν υπάρχει κάτι νεότερο για το ξεκλείδωμα της συσκευής.

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως; Aς ρίξουμε μια μάτια πίσω από τις δηλώσεις και τις αλλεπάλληλες φήμες.

Αν υπάρξει jailbreak πόσοι θα το κατεβάσουν; 

Αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική ερώτηση και η απάντηση της κρύβει πολλά για την jailbreak κοινότητα γενικότερα.

Η εταιρεία στατιστικών μελετών  Freeman αναφέρει πως τους τελευταίους 2 μήνες 22,780,029 i συσκευές χρησιμοποιούν το Cydia και είναι jailbroken. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται iPhone. iPad και iPod Touch.

Σύμφωνα με την μελέτη ανάμεσα σε 2 ανακοινώσεις jailbreak εργαλείων τα ποσοστά μειώνονται αρκετά αλλά το εντυπωσιακό είναι πως με το λανσάρισμα ενός νέου υπάρχει μια τεράστια άνοδος σε χρήστες!

“Every time we release jailbreak, we get a massive spike of renewed interest, during which time people furiously are upgrading, jailbreaking, browsing packages, and purchasing products,” Freeman says.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το iPhone 5 από τεχνικής άποψης έχει γίνει ήδη jailbreak απλά δεν επιτρέπεται να γίνει διαθέσιμο αυτό ακόμη στο ευρύ κοινό. Αλλά γιατί; 

O βασικός λόγος είναι ότι οι hackers έχουν βρει ένα τόσο δυνατό και καλό exploit στον κώδικα της Apple που δεν θέλουν να το δημοσιεύσουν ακόμη, με άλλα λόγια να το κάψουν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τόσο καιρό ψάχνουν να βρουν ένα εναλλακτικό για το ευρύ κοινό.

Ο ίδιος ο David Wang (@Planetbeing) παραδέχτηκε πριν λίγο καιρό πως το iPhone 5 του έχει την iOS 6.0.2 jailbreaked και μάλιστα untethered.

“The fact is, I have an untethered iOS 6.0.2 JB running on my iPhone 5 right now,”

Στην χειρότερη των περιπτώσεων οι hackers θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν το καταπληκτικό αυτό exploit που βρήκανε και να το διαθέσουν στο κοινό με την μορφή ενός untethered jailbreak αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Τα τελευταία νέα βέβαια είναι ενθαρρυντικά μιας και φαίνεται πως η αναζήτηση ενός δεύτερου exploit έφερε κάποια θετικά αποτελέσματα όπως σας αναφέραμε και εδώ.

Οι χρήστες φαίνεται να αδρανοποιούνται και αυτό γιατί όσο περισσότερο αργεί το jailbreak τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιούν πως μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτό. Μάλιστα ένα επερχόμενο πιο ελεύθερο iOS θα κάνει ακόμη πιο βαρύ το κλίμα για την κοινότητα το jailbreakers. Από την πλευρά τους και ένα λάθος που παραδέχονται ότι κάνανε και οι ίδιοι είναι ότι τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από την πηγή που τόσα χρόνια τους έδινε δύναμη τον κόσμο.

Οπότε θα δούμε jailbreak για το iPhone 5 ; O David Wang λέει ναι αλλά δεν προκαθορίζει το πότε απλά ευελπιστούμε πως θα το δούμε μέσα στου επόμενους μήνες, κοινό υπάρχει και σίγουρα ένα iPhone 5 με jailbreak θα δώσει νέα πνοή και δύναμη μέσω της ανταπόκρισης του κόσμου σε ολόκληρη την Jailbreak κοινότητα.

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews