To iPod, μια συσκευή ήταν η αιτία και αφορμή για πολλούς από εμάς να ξεκινήσουμε την σχέση αγάπης μας με την Apple. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μου σχέση 10 χρόνια πριν και όντας φοιτητής στο 2ο έτος τότε στην Αγγλία όταν μπήκα σε ένα Apple Store και αγόρασα ένα iPod 20GB.

Διαβάζοντας εν έτη 2013 πλέον τις φήμες για μια μουσική συνδρομητική υπηρεσία της Apple, iRadio, και με το WWDC να είναι προ των πυλών δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι από που αρχίσαν όλα και πως το iPod άλλαξε για πάντα την μουσική βιομηχανία.

Η παρουσίαση του iPod το 2001 δεν είχε να κάνει σε τίποτα με τις παρουσιάσεις των τωρινών συσκευών της Apple. Η παρουσίαση του θεωρήθηκε ένα μικρό γεγονός και έγινε στα κεντρικά γραφεία της Apple στο Cupertino με κεντρικό παρουσιαστή τον ένα και μοναδικό Steve Jobs. To 2001 δεν υπήρξαν ούτε live streams ούτε live blogging κατά την ανακοίνωση του και ο τύπος που παρακολούθησε το event κάλυψε τις πληροφορίες και τις μετέδωσε πολύ διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει σήμερα.

Κανένας δεν φανταζότανε τότε με μοναδική ίσως εξαίρεση τον Steve Jobs πως το iPod θα ήταν μια τόσο επαναστατική συσκευή και χρόνια μετά θα αποτελούσε ένα τεχνολογικό παράδειγμα προς μίμηση. Το γεγονός πως σε μια τόσο μικρή συσκευή κάποιος μπορούσε να αποθηκεύσει 100ο τραγούδια ήταν κάτι ανήκουστο και εξωπραγματικό. Η Apple όμως τα κατάφερε και με την εισαγωγή του iPod και μετέπειτα του iTunes Store άλλαξε για πάντα και με μοναδικό τρόπο το πως ακούμε μουσική σήμερα.

Ας δούμε λοιπόν το παρακάτω video με νοσταλγία, μια εταιρεία, ένας οραματιστής και ένα μοναδικό προϊόν που άλλαξε και επαναπροσδιόρισε την μουσική βιομηχανία μια για πάντα.

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews