Η εταιρεία ασφάλειας McAfee έχει κυκλοφόρησε μια έκθεση για τις διαδικτυακές απειλές του πρώτου τριμήνου του 2013. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 1ο τρίμηνο, οι ειδικοί παρατήρησαν μια δραματική αύξηση στα spam με αρκετές περιπτώσεις εμφάνισης του social networking worm που ονομάζεται Koobface.

Η εταιρεία αναφέρει ότι ο αριθμός των θυμάτων του Koobface είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά τα spam, η McAfee επισημαίνει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μια τέτοιου μεγέθους αύξηση  στον παγκόσμιο όγκο spam. Η αύξηση του όγκου των  spam προέρχεται εν μέρει από την επιστροφή της λεγόμενης  spam εκστρατείας “pump and dump”

της Βόρειας Αμερικής.

Μία αύξηση της τάξης του 30% έχει επίσης καταγραφεί σε απειλές που στοχεύουν το master boot record (MBR). Τα ονόματα των κακόβουλων λογισμικών που αναφέρει είναι το Shamoon, το Cidox, το TDSS και το StealthMBR

Ο αριθμός των malware έχει αυξηθεί κατά 28%. Από την άλλη πλευρά, το κακόβουλο λογισμικό για smartphones και κινητά έχει αυξηθεί κατά 40% παρακαλώ, παρά το γεγονός ότι η αύξηση τους έχει μειωθεί ελαφρώς.

Κατεβάστε την έκθεση της McAfee (PDF)