Τα νανορομπότ είναι ακόμα ένα όνειρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν προσπαθούν να τα κάνουν πραγματικότητα.

Ενα βήμα έγινε για την πραγματοποίηση των μικροσκοπικών νανορομπότς.

Ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις εφεύραν μία 3D εκτυπωμένη μπαταρία που είναι μικρότερη από έναν κόκκο άμμου, αλλά έχει πυκνότητα ισχύος και επιφανειακή ενέργεια στο ίδιο επίπεδο με μία μπαταρία κινητού τηλεφώνου.

Σίγουρα, το μέγεθος αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία δεν έχει ακόμα ούτε κάν ένα κλάσμα της χωρητικότητας μιάς κανονικής μπαταρίας, αλλά προς το παρόν δεν είναι αυτό που χρειάζονται. Μικρά super nanobots λειτουργούν με πολύ λίγη ενέργεια και η μπαταρία αυτή τους δίνει το δικαίωμα ύπαρξης και λειτουργίας.

Χρησιμοποιήθηκε ένας ειδικός για αυτή την εργασία  3D εκτυπωτής για να φτιάξει μία μπαταρία με 1 χιλιοστό πλατύ ακροφύσιο που καταλήγει σε  δύο ξεχωριστές πάστες μετάλλου οξειδίου του λιθίου σαν χτένα, όπως το παραπάνω σχήμα.

Οι πάστες στη συνέχεια σκληρύνθηκαν και εξελίχθηκαν σε άνοδο και καθόδο.

Μετά από αυτό, ήταν απλά θέμα της προσθήκης ενός ηλεκτρολύτη και voila! Δημιουργήθηκε ένα κελί με πλάτος λεπτότερο από το πλάτος μιας τρίχας.