Η Microsoft φημολογείται ότι θα συνεργαστεί με πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας σε μια μεγάλη προσπάθεια να απαλλάξουν το διαδίκτυο από εικόνες παιδικής κακοποίησης. Το πρόγραμμα φέρεται να χρησιμοποιήσει το PhotoDNA, λογισμικό της Microsoft, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από τις Αρχές για τον ίδιο σκοπό.

Οι Times αναφέρουν ότι οι άλλες εταιρείες που θα συνεργαστούν με την Microsoft είναι η Google, το Twitter, το Facebook και άλλες τρεις ανώνυμες επιχειρήσεις. Κάθε εταιρεία έχει το δικό της ξεχωριστό σύστημα για να ανακαλύπτει εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αλλά με το νέο project θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν μια ενιαία βάση δεδομένων.

Το λογισμικό της Microsoft, PhotoDNA μπορεί να δημιουργήσει μια μοναδική ψηφιακή υπογραφή της κάθε εικόνας παιδικής κακοποίησης. Στη συνέχεια, μπορεί να συγκρίνει την υπογραφή, με τις υπογραφές άλλων εικόνων που ανακαλύφθηκαν σε άλλες ιστοσελίδες. Με αυτή την διασταύρωση θα μπορούν να καθορίζουν από που ξεκινά η διακίνηση των φωτογραφιών.
Μέχρι στιγμής, μόνο η Google έχει επιβεβαιώσει ότι θα συμμετέχει στο project. Η Microsoft δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή της.