Λίγο πριν το όνομα του Edward Snowden γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, ο κατάσκοπος της NSA έδωσε μία συνέντευξη στον Glenn Greenwald και την Laura Poitras του The Guardian.

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης δημοσιεύθηκε αμέσως μετά τις πρώτες διαρροές είχε αποδειχτεί ζωτικής σημασίας στην καταπολέμηση της προσπάθειας των ΗΠΑ να απεικονίσει τον Snowden σαν ένα αδίστακτο πράκτορα καθοδηγούμενο από συμφέροντα.

Η εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που καλύπτει μερικά ενδιαφέροντα θέματα. Σε αυτή τη δημοσίευση φαίνεται ότι ο Snowden προβλέπει το μέλλον του.

Ο Snowden πίστευε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τον κατηγορήσει για κατασκοπεία. Η συνέντευξη έγινε στις 6 Ιουνίου 2013. Λίγο αργότερα οι ΗΠΑ των κατηγόρησαν για κατασκοπία.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η αποκάλυψη των συστημάτων της NSA χρησιμοποιούνται για επιτήρηση των τρομοκρατών και οι διαρροές θα τους κάνουν να αλλάξουν τις μεθόδους επικοινωνίας τους, πράγμα που θα κάνει δυσκολότερο τον εντοπισμό τους.

Ο Snowden όμως πιστεύει ότι, ακόμη κι αν αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, επειδή τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης μαζί με τον εχθρό καταγράφει τους πολίτες των ΗΠΑ και του κόσμου, ήταν καθήκον του να ενημερώσει το κοινό για τις καταχρήσεις που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πίστευε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν δύναμη του καλού

Ο Snowden δεν ξεκίνησε να πολεμάει την κυβέρνηση επειδή ήταν εχθρός της. Όταν ήταν νέος, στο Ιράκ πίστευε ότι οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του είχαν κάνει το καλύτερο. Πίστευε ότι οι ΗΠΑ ήταν πραγματικά η απελευθερώτρια δύναμη καταπιεσμένων λαών.

Όμως, όσο άρχιζε να μαθαίνει περισσότερα για το τι πραγματικά συμβαίνει, την αλήθεια, σε αντίθεση με την προπαγάνδα, άρχισε να έρχεται σε σύγκρουση μέσα του. Τότε ο Snowden συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει κάποια δύναμη καλού αφού η αμερικανική κυβέρνηση δουλεύει μόνο για τον εαυτό της.

“Οι δομές της εξουσίας που υπάρχουν εργάζονται για τους δικούς τους και μόνο σκοπούς. Για να επεκτείνουν τις ικανότητές τους σε βάρος της ελευθερίας όλου του κόσμου”, αναφέρει στη συνέντευξη.

Guardian.co.uk