Η Microsoft Corp ανακοίνωσε ότι hackers επιτέθηκαν σε ορισμένους υπολογιστές, αξιοποιώντας ένα bug στα Windows το οποίο ανακαλύφθηκε και δημοσιεύτηκε για πρώτη φόρα πριν από δύο μήνες από έναν ερευνητή της Google Inc.

Η Microsoft δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις. Στο δελτίο που εξέδωσε την Τρίτη μαζί με τις καθιερωμένες ενημερώσεις της, ανέφερε ότι hackers είχαν ξεκινήσει “στοχευμένες επιθέσεις”. Ο όρος “στοχευμένες επιθέσεις” χρησιμοποιείται συνήθως από τους ειδικούς ασφαλείας όταν αναφέρονται στις επιθέσεις εναντίον εταιρικών ή κρατικών στόχων, με κίνητρο την κατασκοπεία και τη δολιοφθορά.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ένας τεχνικός της Google, ο Tavis Ormandy το Μάιο, δημοσιεύοντας πολλές τεχνικές πληροφορίες στο Web. Οι λεπτομέρειες περιέγραφαν επακριβώς το σφάλμα στο λειτουργικό σύστημα των Windows.  Μερικοί ειδικοί ανέφεραν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους hackers να πραγματοποιήσουν κακόβουλες επιθέσεις. Μετά από λίγο βέβαια η Microsoft κυκλοφόρησε μια ενημέρωση που διόρθωνε το πρόβλημα.

Οι υπάλληλοι της Microsoft αρνήθηκαν να απαντήσουν όταν ρωτήθηκαν ευθέως αν πίστευαν ότι η  αποκάλυψη του Ormandy οδήγησε στις επιθέσεις.

Ο Ormandy βέβαια, όπως είχαμε αναφέρει στο άρθρο που δημοσιεύσαμε τον Μάιο, ανέφερε ότι δημοσίευσε την ευπάθεια γιατί είχε ενημερώσει την Microsoft αρκετό καιρό και δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια. Ανάφερε επίσης την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ της  Google και της Microsoft λέγοντας ότι του ήταν πολύ δύσκολο να συνεργαστεί μαζί τους.