Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ πέρασαν επιτυχώς ψεύτικες αναμνήσεις στο μυαλό πειραματόζωων (ποντίκια).

Τα τρωκτικά ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις ψευδείς αναμνήσεις σαν να ήταν πραγματικές. Αυτό συνέβη επειδή τα ​​νευρολογικά ίχνη των ψευδών αναμνήσεων δεν ήταν διαφορετικά από εκείνα που συνδέονται με τα αυθεντικά.

O νευροεπιστήμονας Susumu Tonegawa αναφέρει, “Είτε πρόκειται για μια ψεύτικη είτε για πραγματική ανάμνηση, ο μηχανισμός του εγκεφάλου που διέπει την ανάκληση της μνήμης είναι ο ίδιος.”

Σύμφωνα με τους ερευνητές που πραγματοποίησαν αυτά τα πειράματα, απέδειξαν ότι η εμφύτευση μια ιδέας στο μυαλό κάποιου δεν είναι μόνο επιστημονική φαντασία. Τουλάχιστον, όχι πια.

Για να εμφυτεύσουν ψευδείς μνήμες στον εγκέφαλο των ποντικιών, οι ερευνητές σε ένα πρώτο στάδιο τοποθέτησαν αρκετά τρωκτικά σε ένα θάλαμο και τους επέτρεψαν να τον εξερευνήσουν, μέχρι να εξοικειωθούν.

Εν τω μεταξύ, ανακάλυψαν και “μάρκαραν” τα κύτταρα που κωδικοποιούν τις νεοσυσταθείσες αναμνήσεις αυτού του θαλάμου με channelrhodopsin, δηλαδή μια πρωτεΐνη που την παράγει ο εγκέφαλος για την ενεργοποίηση των νευρώνων όταν εκτίθενται στο φως.

Τα ποντίκια που πήραν μέρος στο πείραμα δέχτηκαν ένα σοκ σε έναν διαφορετικό χώρο, τοποθετήθηκαν και πάλι πίσω στο πρώτο θάλαμο και έδειξαν σημάδια φόβου, ακόμη και αν τίποτα κακό δεν είχε συμβεί ποτέ μέσα σε αυτό το χώρο.

Αυτό αποδεικνύει ότι τα ποντίκια είχαν ψευδείς αναμνήσεις.

“Σε αυτή τη μελέτη, πιστεύουμε ότι για πρώτη φορά καταφέραμε να εμφυτεύσουμε μια ψευδή ανάμνηση, στον εγκέφαλο του ποντικού”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο από το MIT.