Σύμφωνα με τα στοιχεία του Pew Research Center, το 50% των Αμερικανών εγκρίνουν τις δράσεις της NSA σαν μέρος των προσπαθειών που καταβάλει το κράτος κατά της τρομοκρατίας.

Η έρευνα διεξήχθη από το Pew μεταξύ της 17ης και 21ης Ιουλίου, έξι εβδομάδες αργότερα από τις διαρροές του Edward Snowden που ξεσκέπασαν τις δραστηριότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του προγράμματος PRISM.

Το ποσοστό έγκρισης από τους Αμερικάνους είναι πολύ μεγάλο (το 50% εγκρίνει και το 44% αποδοκιμάζει) και είναι η μεγαλύτερη έκπληξη που μας παρουσιάζει η έρευνα.
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι τα παρακάτω:

  • Μόνο το 18% πιστεύει ότι η συλλογή δεδομένων περιορίζεται στα μεταδεδομένα.
  • Το 22% πιστεύει ότι το πρόγραμμα περιορίζεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
  • Το 30% πιστεύει ότι τα δικαστήρια παρέχουν επαρκή όρια για το τι να συλλέγεται.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η αμερικανική κοινή γνώμη δεν πιστεύει ότι έχει δηλώσει η Αμερικάνικη κυβέρνηση σχετικά με το PRISM, ούτε ότι οι πολίτες της προστατεύονται επαρκώς από τα δικαστήριά τους.

Πράγματι, το 63% πιστεύει ότι η NSA “διαβάζει” όλα τα περιεχόμενα των emails και “ακούει” τα τηλεφωνήματα παρά την επιμονή του προέδρου Ομπάμα ότι “Κανείς δεν ακούει τις τηλεφωνικές σας κλήσεις”.

Βέβαια τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με μικρή πλειοψηφία (50% έναντι 47%) να συνεχίσει την χρηματοδότηση της NSA.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν από την Sophos.