Λίγο πριν την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», απευθυνθήκαμε στους προκριθέντες του τομέα «Εφαρμοσμένης Έρευνας», σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουμε το προφίλ των ανθρώπων που προάγουν την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα.

Παραδοσιακά, το ευρύ κοινό έχει μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για τους ερευνητές. Ποιο όμως είναι το βασικό κίνητρο των επιστημόνων που ανάγουν την ενασχόλησή τους με την έρευνα σε στόχο ζωής;

Ζητήσαμε την άποψη των ίδιων των επιστημόνων/ερευνητών που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό και προκρίθηκαν στην τελική φάση και η απάντηση ήταν σχεδόν κοινή: βασικό κίνητρο για την ενασχόληση με την έρευνα είναι η παραγωγή νέων καινοτόμων ιδεών και η διεύρυνση των επιστημονικών οριζόντων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νικόλαος Κακαλής, εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας με την πρόταση «COSSMOS: Υπολογιστικό εργαλείο για την ανάλυση και βελτιστοποίηση ενεργειακών συστημάτων πλοίου»: «η αναζήτηση κι ανάπτυξη του νέου και η περιέργεια να καταλάβεις περισσότερα «γιατί» από όσα ήδη ξέρεις είναι αυτό που μας ωθεί να ασχολούμαστε με την έρευνα. Θεωρούμε πολύ σημαντική και συναρπαστική την πορεία από τη σύλληψη της ιδέας, στην ανάπτυξή της με έρευνα υψηλού επιπέδου και τέλος στην υλοποίηση και εισαγωγή στη βιομηχανία», ενώ ο κ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης εκπρόσωπος της ομάδας με την πρόταση «Ρομποτικά κεραιοσυστήματα αυτόματης επιτήρησης και ελέγχου» υπογραμμίζει ότι «η ανάγκη μετατροπής των ιδεών σε εμπορικά προϊόντα ήταν το κίνητρο».

Σε μια τέτοια πορεία, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν δυσκολίες και εμπόδια, αλλά και θετικά στοιχεία που συντέλεσαν στη συνέχιση της προσπάθειας. Οι στιγμές μικρών ή μεγαλύτερων απογοητεύσεων είναι συνεχείς. «“Απογοητευτικές” στιγμές αποτελούν η γραφειοκρατία και η βραδύτητα με την οποία τις περισσότερες φορές πρέπει να έρθει ο ερευνητής αντιμέτωπος για να μπορέσει να ξεκινήσει την έρευνα του μέσω κάποιου ερευνητικού project», αναφέρει ο Δρ. Στέφανος Νιτοδάς που συμμετέχει στο Διαγωνισμό με τη πρόταση «Νανοτεχνολογία, προστασία περιβάλλοντος & βελτίωση ανθρώπινης ζωής». Στο ίδιο κλίμα και η κα Ελένη Παπαϊωάννου από την ερευνητική ομάδα με την πρόταση «Σύστημα για την προκαταρκτική αξιολόγηση επιπτώσεων επιλεγμένων μεγεθών νανοσωματιδίων στην υγεία», η οποία αναφέρει ότι «σε όλη την πορεία της έρευνας μας, υπήρχαν στιγμές μικρών απογοητεύσεων που τις περισσότερες φορές σχετίζονταν με την απουσία υποστήριξης/χρηματοδότησης από εγχώριους φορείς». Ωστόσο, ο κ. Νικόλαος Νανάς εκπρόσωπος της ομάδας με την πρόταση «NOOWIT: ένα περιοδικό που σε μαθαίνει» σημειώνει: «απογοητευτικές στιγμές υπήρξαν πολλές, όμως η συνεχής αμφιβολία και επιμονή με οδήγησαν στο να συνεχίσω να προσπαθώ».

Σημαντική ευκαιρία για όλους τους ερευνητές είναι η συμμετοχή στο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργανώνεται από τη Eurobank και τον ΣΕΒ. Η διάκριση σε ένα τέτοιο Διαγωνισμό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων των εγχώριων επιστημονικών εγχειρημάτων, αλλά και στη διασύνδεσή τους με τον επιχειρηματικό κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο! Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Δρ. Σταύρος Πισσαδάκης, εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας με την πρόταση «Φωτονικός αισθητήρας για την καταγραφή καταπονήσεων του ανθρώπινου δέρματος σε προσθετικά μέλη και αναπηρικά αμαξίδια», «η υποβολή στον διαγωνισμό σας αποτελεί ένα «επιτυχές παράδειγμα» (success story) το οποίο αντανακλά τις ικανότητες και δυνατότητες του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού». Ο κ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης συμπληρώνει: «Μέσω της αναγνώρισης της προσπάθειάς μας από τον Διαγωνισμό, που γίνεται με κρίση και αυστηρά κριτήρια, θεωρούμε ότι η διάκρισή μας στους φιναλίστ επιβεβαιώνει την αξία της έρευνάς μας».

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης και εξέλιξης του κάθε ερευνητικού project, οι ανάγκες και οι στόχοι των ομάδων φαίνεται να συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό. Κοινός τόπος είναι τόσο η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων όσο και η ανάγκη εξασφάλισης στήριξης οικονομικής και μη. «Όπως και όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχουμε ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης από την πολιτεία σε κάθε επίπεδο. Έχουμε πολλές ιδέες ακόμα οι οποίες για να υλοποιηθούν χρειάζονται την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και περισσότερο προσωπικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Μαζαράκης εκπροσώπος της ομάδας με την πρόταση «Ηλεκτρονικό Σύστημα Φροντίδας και Διασφάλισης Θεραπείας».

Τι όμως συμβουλεύουν οι φιναλίστ του τομέα «Εφαρμοσμένης Έρευνας» όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την έρευνα και την καινοτομία; Δυο απλά πράγματα που μπορούν, ωστόσο, να εξασφαλίσουν την επιτυχία: Επίμονη και σκληρή προσπάθεια. Ο Αν. καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μπάλας, εκπρόσωπος του έργου «Φασματική Μηχανική Υπερ-Όραση για Έγκαιρη και Αναίμακτη Διαγνωστική», υπενθυμίζει εύστοχα «κατά κανόνα οι νέοι άνθρωποι δεν είναι συντηρητικοί, έχουν την τάση να αμφισβητούν και τους αρέσει η περιπέτεια της εξερεύνησης. Όλα αυτά τα παρέχει απλόχερα η έρευνα και η καινοτομία, μαζί με την εσωτερική -ίσως γενετικά καθορισμένη- ανάγκη του ανθρώπου για δημιουργία.»

Ο δρόμος προς την επιτυχία κάθε ερευνητικού project παραμένει αναμφισβήτητα τραχύς. Παρόλα αυτά, όλοι οι φιναλίστ του Διαγωνισμού καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: καλύτερα να προσπαθήσεις και να αποτύχεις παρά να παραμείνεις άπραγος. Εξάλλου είναι πολύ πιθανό μια αποτυχία να μετατραπεί σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το μέλλον!
kainotomeis.gr