Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο υλικό για την συσκευασία φαρμακευτικών προϊόντων, δημιούργησαν κατά λάθος ένα εντελώς νέο υλικό που για περισσότερα από 100 χρόνια ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί. Ονομάζεται Upsalite και είναι μια νέα μορφή μη τοξικού ανθρακικού μαγνησίου. Έχει μια εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια που του επιτρέπει να απορροφά περισσότερη υγρασία από οποιοδήποτε άλλο γνωστό υλικό. “Η συνολική έκταση των πόρων στα τοιχώματα ενός γραμμαρίου του υλικού θα καλύπτει 800 τετραγωνικά μέτρα “, αναφέρει η Maria Strømme, καθηγήτρια Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Οι επιστήμονες εδώ και πάρα πολύ καιρό προβληματιζόταν με αυτή τη συγκεκριμένη μορφή ανθρακικού μαγνησίου, δεδομένου ότι κατά κανόνα δεν υπάρχει στη φύση οπότε έπρεπε να παρασκευαστεί σε εργαστήρια. Μέχρι τώρα, τις ιδιότητές του παραμείνουν μυστήριο. Η κα.Strømme ανέφερε ότι δεν είχαν σαν στόχο τη δημιουργία αυτού του υλικού.

Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε άφησαν τα υλικά που πειραματιζόταν στον θάλαμο αντίδρασης ένα Σαββατοκύριακο. Στην επιστροφή τους οι επιστήμονες, ανακάλυψαν ένα νέο υλικό στη θέση του. “Συνειδητοποιήσαμε ότι το υλικό που είχαμε δημιουργήσει ήταν αδύνατο να γίνει,” αναφέρει η Strømme προσθέτει.

Οι πιθανές εφαρμογές του νέου υλικού είναι πάρα μα πάρα πολλές. Η μοναδική δομή των πόρων του είναι χρήσιμη στην θερμομόνωση, στην αποξήρανση κατάλοιπων πετρελαίου ή και φυσικού αερίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ξηραντικό για τον έλεγχο της υγρασίας, έως και σαν άμμος για τις γάτες. Οι πιθανές εφαρμογές εξακολουθούν να ανακαλύπτονται καθώς το νέο υλικό αναπτύσσεται για βιομηχανική χρήση.