Τελικά δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε όταν η Ρωσία παραχώρησε προσωρινή άδεια παραμονής ενός έτους στον Edward Snowden κάτι που συνεπάγεται με προσωρινό άσυλο για έναν χρόνο. Ο φυγάς που διέρρευσε μυστικά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν είναι ο πρώτος που καταφεύγει στην Ρωσία και μάλιστα δεν είναι καν ένας hacker υψηλού προφίλ. Για τις αμερικάνικες αρχές, η Ρωσία έχει γίνει το πρωταρχικό καταφύγιο για τους hackers που παραβαίνουν τον νόμο για το διαδίκτυο.

Όταν ο Πρόεδρος Obama ακύρωσε την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μία αιτία ήταν Snowden.

Όμως για τις αμερικανικές αρχές, το επεισόδιο με τον Snowden ήταν ταπείνωση. Στα γραφεία τους υπάρχουν στοίβες οι αναφορές τις οποίες η Ρωσία αγνόησε αφού αρνήθηκε επανειλημμένως να εκδώσει τον Snowden στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας την Τρίτη σε ένα συνέδριο ασφάλειας του κυβερνοχώρου στο πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης, ο Joseph Demarest, βοηθός διευθυντής του τμήματος για τον κυβερνοχώρο του FBI, ανέφερε ότι “πάνω από το 90 τοις εκατό” των hackers βρίσκεται στο εξωτερικό, κάνοντας τις αρχές επιβολής του νόμου να εξαρτιούνται από τη συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις.

Οι Hackers που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία είναι υπεύθυνοι για περισσότερο από το ένα τρίτο της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο και κοστίζουν 3.700 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με τον Mark Galeotti, καθηγητή των παγκόσμιων υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Στη Ρωσία, οι hackers δεν κρύβονται και συχνά ζουν σε κοινή θέα. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν συλλαμβάνουν τους hackers επειδή δεν επιτίθενται στα συστήματα πληροφορικής της Ρωσίας, και ως εκ τούτου δεν παραβιάζουν τον νόμο της χώρας, σύμφωνα με τον EJ Hilbert, ένα πρώην πράκτορας του FBI.

Χωρίς καμιά βοήθεια από τη ρωσική αστυνομία, το Facebook πέρυσι έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα, ψευδώνυμα και φωτογραφίες πέντε Ρώσων hackers που κατηγορούνται για την ανάπτυξη και κυκλοφορία ενός ιού που είναι γνωστός με το όνομα “Koobface“.

Ο ιός Koobface ζητάει από τους χρήστες του Facebook να εγκαταστήσουν άνα λογισμικό για να παρακολουθήσουν ένα βίντεο και όσοι το έκαναν βοήθησαν τους hackers να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμού, αναφέρει η huffingtonpost.com.

Οι προσπάθειες του Facebook φαίνεται ότι σταμάτησαν τον ιό. Ωστόσο, οι hackers είναι ακόμα ελεύθεροι.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Theresa May αρνήθηκε να εκδώσει τον Gary McKinnon, ένα Βρετανό πολίτη, για να αντιμετωπίσει τον νόμο αφού παραβίασε τα δίκτυα υπολογιστών της NASA και του Πενταγώνου το 2002, στο μεγαλύτερο στρατιωτικό hack όλων των εποχών.

Ο McKinnon παραδέχθηκε ότι απέκτησε πρόσβαση στους υπολογιστές της κυβέρνησης, αλλά ισχυρίζεται ότι το έκανε γιατί έψαχνε για ενδείξεις UFO (!).

Στην Ουκρανία το 2005, η αστυνομία συνέλαβε τον Dmitry Golubov, ο οποίος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο “Script”, με την κατηγορία παραβίασης της ιστοσελίδας CarderPlanet.com. Η ιστοσελίδα ήταν ένα δημοφιλές forum για hackers που αντάλλασσαν δεδομένα από κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, ένα σύστημα που κόστισε στις τράπεζες πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Ο Golubov ήταν ένας φυγόδικος εδώ και χρόνια “λόγω αδιαφορίας από τις ουκρανικές αρχές,” σύμφωνα με μια δημοσίευση του Wired.com και λίγους μήνες μετά τη σύλληψή του, δύο Ουκρανοί πολιτικοί έπεισαν ένα τοπικό δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες και να απελευθερώσει τον Golubov.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Golubov έγινε ο ηγέτης του Κόμματος για το Διαδίκτυο της Ουκρανίας.