Οι επιστήμονες της IBM αναπτύσσουν ένα νέο σύστημα λογισμικού που θα είναι σε θέση να υποστηρίξει γνωστικά συστήματα πληροφορικής που αλληλεπιδρούν με πιο φυσικό τρόπο με τους ανθρώπους.

Τι είναι όμως τα γνωστικά συστήματα πληροφορικής; Τα συγκεκριμένα συστήματα μπορούν να εκπαιδευτούν με τεχνητή νοημοσύνη και μηχανικής μάθησης αλγορίθμων. Οι δυνατότητες για αυτή τη νέα τεχνολογία περιγράφετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Ερευνητές από την IBM Research αναφέρουν ότι η τεχνολογία αυτή επιτρέπει τη δημιουργία των “εφαρμογών που μιμούνται τις ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου στην αντίληψη, δράση, και γνωστική λειτουργία.” Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι υπολογιστές θα ασχολούνται με τα δεδομένα και θα “σκέφτονται” περισσότερο με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς οι άνθρωποι.
Η IBM εξηγεί ότι τα προγραμματιζόμενα συστήματα πληροφορικής που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν σχεδιαστεί πριν από δεκαετίες και είναι αποτελεσματικά ως ένα βαθμό. Όμως σήμερα, παράγονται δεδομένα μαζικά σε παγκόσμιο επίπεδο και η παλιά πια τεχνολογία δεν επαρκεί.

Γι ‘αυτό η IBM αναπτύσσει αυτό το νέο γνωστικό σύστημα για να καταφέρει να δημιουργήσει ένα προσομοιωτή-λογισμικό που θα έχει “ένα δίκτυο από νευροσυναπτικούς πυρήνες,” ένα μοντέλο νευρώνα που μπορεί να επεξεργαστεί και να υπολογίσει δεδομένα όπως το κάνει και ένας ανθρώπινος εγκέφαλος. Αυτή η αρχιτεκτονική θα υποστηρίξει τα συστήματα της επόμενης γενιάς που θα συμπεριφέρονται περισσότερο σαν βιολογικά όντα, όπως αναφέρει το Mashable.

Η IBM θα παρουσιάσει όλες τις εξελίξεις στη International Joint Conference on Neural Networks στο Ντάλας αυτή την εβδομάδα.

Η εταιρεία ελπίζει να δημιουργήσει “ένα τσιπ με δέκα δισεκατομμύρια νευρώνες και εκατό τρισεκατομμύρια συνάψεις” που θα καταναλώνει λίγη ενέργεια και έχει πολύ μικρό όγκο. Ο στόχος της εταιρείας μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αναπτύξουν ειδικά γυαλιά για να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης, τα οποία έχουν “πολλαπλούς αισθητήρες (ακουστικούς και βίντεο)” για την επεξεργασία οπτικών δεδομένων. Δεδομένου ότι τα μάτια μας βλέπουν ένα terabyte δεδομένα τη ημέρα, σύμφωνα με την IBM, οι ισχυροί αισθητήρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα που έχουν προβλήματα όρασης να βλέπουν κανονικά.