Οι συντάκτες της γνωστής Guardian αναφέρουν ότι η “Downing Street” έχει την ευθύνη για την καταστροφή των σκληρών δίσκων της εφημερίδας. Υπαινίσσονται, φυσικά, ότι η εντολή ήρθε από το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Όπως δημοσιεύσαμε χθες, Βρετανοί αξιωματούχοι της μυστικής υπηρεσίας Government Communications Headquarters (GCHQ), ζήτησαν από τους υπεύθυνους της εφημερίδας να παραδώσει όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που έλαβαν από τον Edward Snowden αλλιώς θα έπρεπε να τους καταστρέψουν όλους τους  σκληρούς δίσκους.

Η Guardian, προφανώς, επέλεξε το δεύτερο αναφέροντας ότι δεν θα μπορούσε να μην εκπληρώσει το δημοσιογραφικό της καθήκον.

Οι σκληροί δίσκοι φυσικά καταστράφηκαν από τους κυβερνητικούς σε μια προσπάθεια να δυσχεράνουν ή να εμποδίσουν εντελώς την περαιτέρω δημοσίευση των εγγράφων που διέρρευσαν.

“Νομίζω ότι η βρετανική κυβέρνηση κινήθηκε με τέτοιο τρόπο κατά της Guardian που δεν θα μπορούσε να γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες”,  δήλωσε ο Alan Rusbridger, εκδότης της Guardian.

Και συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρόσφατα, ανώτερος υπουργός της κυβέρνησης επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικώς ζητώντας την παράδοση των εγγράφων ή την καταστροφή τους.

Κάνοντας τη σύνδεση μεταξύ της τηλεφωνικής κλήσης και των ενεργειών της GCHQ η The Guardian κατηγορεί τον πρωθυπουργό για το ότι έχει συμβεί.