Νέα αρχεία που διέρρευσαν από την Guardian αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποζημίωνε τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που υπέγραφαν να συμμετάσχουν στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα κατασκοπίας της NSA που μας είναι γνωστό σαν Prism.

Η Guardian δημοσίευσε την Παρασκευή νέα αρχεία του Edward Snowden στην οποία φαίνεται ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για να διασφαλίσει ότι τα μεγαλύτερα ονόματα του Διαδικτύου θα στήριζαν τα πρόγραμματα διεθνούς εποπτείας που αποκαλύφτηκαν από τον Snowden.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Snowden και το άρθρο της Ewen MacAskill, η NSA έχει χρηματοδοτήσει με εκατομμύρια δολάρια, την Google, τη Yahoo, την Microsoft και το Facebook για να μοιραστούν τις πληροφορίες που συλλέγουν στις βάσεις δεδομένων τους με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

“Τα αρχεία παρέχουν τα πρώτα στοιχεία της δημοσιονομικής σχέσης μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και της NSA,” έγραψε η MacAskill.

Το άρθρο της Guardian παραθέτει ένα άκρως απόρρητο έγγραφο της NSA από το Δεκέμβριο του 2012 στο οποίο ο οργανισμός ανέφερε μέσα από ένα ενημερωτικό δελτίο ότι δαπάνησε εκατομμύρια για να καταφέρει τις εταιρείες τεχνολογίας να συνεργάζονται με την κυβέρνηση, όταν το Foreign Intelligence Surveillance Court

(Δικαστική Αρχή, γνωστή και ως FISA) έκρινε ότι η συλλογή πληροφοριών από Αμερικάνους μέσω του προγράμματος PRISM, παραβίαζε τη Τέταρτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

“Τα προβλήματα του περασμένου έτους οδήγησαν σε πολλαπλές προεκτάσεις των ημερομηνιών λήξης των πιστοποιήσεων που κόστισαν εκατομμύρια δολάρια για τους παρόχους του Prism για την υλοποίηση κάθε διαδοχικής επέκτασης. Οι δαπάνες πκαλύπτονται από το Ταμείο Ειδικών Επιχειρήσεων” αναφέρει το αρχείο.

Το Facebook αρνήθηκε ότι έχει λάβει οποιαδήποτε αποζημίωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για τη διευκόλυνση της ροής προσωπικών δεδομένων.

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: “Περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο αίτημα μας για δημοσίευση των αιτημάτων της NSA, κάτι το οποίο θα αποδείξει τη συμμόρφωση μας με την αμερικανική νομοθεσία.”

Δεν αναμένουμε πάντως την αποδοχή από τους διαδικτυακούς κολοσσούς, καθώς μια αποδοχή, τους καθιστά συνεργάτες της μυστικής υπηρεσίας και μάλιστα επί πληρωμή.