Δεν διέφερε και πολύ η ιδεολογία πριν 22 χρόνια με την σημερινή τότε που ο προγραμματιστής  Linus Torvalds απηυδισμένος από την εμπορική , μη δωρεάν, πώληση του λειτουργικού minix, θέλησε να βγάλει στο αέρα ένα πλήρες δωρεάν λειτουργικό  ανοιχτού κώδικα [ανοικτός κώδικας = κώδικας μη κρυπτογραφημένος που ο καθένας μπορεί να το διαβάσει, να τον επεκτείνει ή να τον διορθώσει].

Και μετά από 22 χρόνια τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ, αν εξαιρέσουμε βέβαια τις δυνατότητες του internet καθώς και τα μηχανήματα της τότε εποχής με την σήμερα. Η επαναστατική νοοτροπία κατά των πληρωμένων προγραμμάτων και λειτουργικών που αναβαθμίζονται σχεδόν κάθε εξάμηνο αναγκάζοντας τους χρήστες να είναι συνεχώς με το χέρι στην τσέπη, κυριαρχεί ακόμα σε πολλούς κύκλους της παγκόσμιας προγραμματιστικής αγοράς. Ο αγώνας μεταξύ της λογικής του ανοικτού κώδικα και του κρυπτογραφημένου – δηλαδή εμπορικού – καλά κρατεί.  Αλλα ας δούμε τι έγινε στις 25-26 Αυγούστου πριν 22 χρόνια.

Διαβάζοντας τα emails που γράφτηκαν από τον Torvalds πριν από 22 χρόνια, μπορεί να πάρει μια γεύση από την κατάσταση της κοινότητας του ανοιχτού λογισμικού εκείνη τη εποχή.

Εγραφε λοιπόν ο Linus Torvalds σε email του στις 26 Αυγούστου 1991 στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι :

“Κατασκευάζω ένα (δωρεάν) λειτουργικό σύστημα (απλά σαν χόμπι, δεν θα είναι μεγάλο και επαγγελματικό όπως το GNU) για 386 (486) AT συμβατά μηχανήματα. Το έχω ξεκινήσει από τον Απρίλιο και πλέον είναι έτοιμο. Θα ήθελα οποιαδήποτε σχόλια για πράγματα που σαν αρέσουν ή δε σαν αρέσουν στο minix, αφού ως λειτουργικό σύστημα μοιάζει κάπως (ίδια φυσική διάταξη του συστήματος αρχείων, για πρακτικούς λόγους, μεταξύ άλλων).”

“Έχω μεταφέρει σήμερα το bash (1.08) και το gcc (1.40), και τα πράγματα φαίνεται να λειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβω κάτι λειτουργικά πρακτικό μέσα σε λίγους μήνες, και θα ήθελα να μάθω ποια χαρακτηριστικά οι περισσότεροι από εσάς θα θέλατε. Οποιεσδήποτε προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν θα υπόσχομαι ότι θα εφαρμοστούν 🙂 ».

Είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε ότι ο Linus Torvalds βγάζοντας την έκδοση 0.01 δεν είδε πράγματι τις δυνατότητες του κώδικά του και ήταν αρκετά χαλαρός για την επιτυχία του και την μετέπειτα πορεία του.

Το υστερόγραφο σε αυτό το email, λέει τόσα πολλά….. “Υστερόγραφο. Ναι – είναι απαλλαγμένα από κάθε κώδικα minix, και έχει ένα multi-threaded fs. Δεν είναι protable (χρησιμοποιεί 386 task switching κλπ) και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υποστηρίξει οτιδήποτε άλλο εκτός από τους AT-σκληρούς δίσκους, καθώς αυτοί είναι οι μόνοι που έχω 🙁 »

Ποιος θα το φανταζόταν ότι το Linux θα γίνει ένα λειτουργικό που θα χειρίζονται εκατοντάδες άνθρωποι, που συνεχώς εργάζονται σε αυτό και που πολλοί προγραμματιστές πιέζουν την ολοένα και μεγαλύτερη πορεία του με συνεχείς ενημερωμένες εκδόσεις σε τακτική βάση;

Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, η τελευταία έκδοση ανάπτυξης του Linux kernel είναι η 3.11 RC6, αλλά και η επόμενη  έκδοση έχει πιθανώς δρομολογηθεί.