Κυβερνητικοί πράκτορες από 74 χώρες ζήτησαν πληροφορίες για περίπου 38.000 χρήστες του Facebook κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι μισές περίπου αιτήσεις προήλθαν από τις αρχές των Ηνωμένων πολιτειών, όπως ανέφερε η εταιρεία σήμερα.

Το Facebook είναι από τις τελευταίες εταιρείες που παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν πόσο συχνά οι κυβερνήσεις αναζητούν πληροφορίες για τα εγγεγραμμένα μέλη της. Η Microsoft και η Google τα έδωσαν στη δημοσιότητα αμέσως μετά το σκάνδαλο με τις κατασκοπευτικές δράσεις της NSA.

Το Facebook και το Twitter έχουν καθιερωθεί σαν πλατφόρμες επικοινωνίας από τους ακτιβιστές και ως εκ τούτου, οι δύο εταιρείες έχουν γίνει στόχοι από διάφορες κυβερνήσεις. Κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία το Μάιο και τον Ιούνιο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan αποκάλεσε τα social media “η χειρότερη απειλή για την κοινωνία.”

Εκείνη την εποχή, το Facebook αρνήθηκε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους διοργανωτές των διαμαρτυριών στην τουρκική κυβέρνηση.

Τα δεδομένα που δημοσίευσε σήμερα δείχνουν ότι η Τουρκία υπέβαλε 96 αιτήσεις για 173 χρήστες. Το Facebook ανακοίνωσε ότι έδωσαν ορισμένες πληροφορίες σε 45 από αυτές τις περιπτώσεις, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες.

[ads2]Ο Colin Stretch, γενικός σύμβουλος του Facebook ανέφερε σε μια δημοσίευση “Είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε σε ορισμένα αιτήματα, και να μοιραζόμαστε συχνά μόνο τις βασικές πληροφορίες του χρήστη, όπως το όνομα.”

Η εκπρόσωπος του Facebook Sarah Feinberg δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έδωσε καμία πληροφορία σχετικά με τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας.

“Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση σχετικά με την Τουρκία αφορούν αιτήματα εξαφάνισης παιδιών και αιτήσεις επιβολής του νόμου έκτακτης ανάγκης”, είπε.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει να δημοσιεύει τα στοιχεία αυτά σε συχνότερη βάση.

Μετά όμως από όλες αυτές τις αποκαλύψεις με τις παρακολουθήσεις της NSA τι σημασία έχει η δημοσίευση στοιχείων από τα αιτήματα των κυβερνήσεων; Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί αριθμούς που προέρχονται από εταιρείες που έπαιρναν αποζημίωση από την NSA;