Η Υπηρεσία Δίωξης ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών (DEA) σύμφωνα με μια δημοσίευση της New York Times, έχει στα χέρια της αρχεία από ένα πρόγραμμα παρακολούθησης που κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχε.

Η δημοσίευση βόμβα ήρθε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Sunday Times. Η δημοσίευση αναφέρει για το Πρόγραμμα Ημισφαίριο που ξεκίνησε το 2007 και με την βοήθεια του η DEA απέκτησε πρόσβαση σε αρχεία τηλεφώνων που υπάρχουν εδώ και 26 χρόνια στο δίκτυο της AT&T, αλλά και από άλλους πάροχους στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν οι Times δισεκατομμύρια αρχεία κλήσεων προστίθενται καθημερινά. Η κλίμακα και το πεδίο εφαρμογής του Project θα μπορούσε όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Times, να είναι μεγαλύτερο από τις προσπάθειες υποκλοπών της NSA.

Τα αρχεία παραμένουν στον έλεγχο της AT&T, αλλά συμβαίνει κάτι πραγματικά ασυνήθιστο. Στον χώρο εκπαίδευσης των νέων εργαζόμενων της AT&T παραβρίσκονται και οι πράκτορες της DEA. Η υπηρεσία βέβαια δικαιολογεί την παρουσία της στο χώρο αναφέροντας ότι τα αρχεία είναι χρήσιμα σε για τις προσπάθειες της να εντοπίσει εμπόρους ναρκωτικών που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα .

Οι προσπάθειες της DEA για την παρακολούθηση διαφόρων δικτύων δεν είναι κάτι νέο. Οι προσπάθειες τους όμως δεν είναι πάντα επιτυχείς. Νωρίτερα αυτό το έτος, έγγραφα που διέρρευσαν ανέφεραν ότι δεν θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το δίκτυο iMessage της Apple .

Ούτε η DEA , ούτε η κυβέρνηση Ομπάμα, αρνήθηκαν την ύπαρξή του Hemisphere Program. Η AT&T ανέφερε: “Αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα , εμείς, όπως και όλες οι άλλες εταιρείες, θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις αιτήσεις που εκδίδονται από τις αρχές επιβολής του νόμου.”