Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, με επικεφαλής τον καθηγητή Taher Saif, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενός βιο-ρομπότ. Πρόκειται για ένα νέο είδος βιολογικά εμπνευσμένων μικροσκοπικών ρομπότ που μπορούν να κολυμπήσουν μέσα από το ανθρώπινο σώμα, ακριβώς όπως το κάνουν τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα (ή σπερματοζωάρια).

Η δημιουργία τέτοιων ρομπότ είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, αλλά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την χορήγηση φαρμάκων σε εξαιρετικά ειδικές θέσεις μέσα στο σώμα. Για παράδειγμα, οι γιατροί θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να καταστρέψουν τον περιβάλλοντα ιστό.

Τα υβριδικά ρομπότ αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα καρδιάς, και μια ουρά, φτιαγμένη από ένα ειδικό τύπο συνθετικών πολυμερών.

Οι καινοτόμες μικρό-κατασκευές μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα από 5 έως 10 μικρόμετρα το δευτερόλεπτο, αν και κάποιες πιο εξελιγμένες εκδόσεις, μπορούν να φτάσουν τα 81 μικρομέτρα το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το IEEE Spectrum.