Μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ( MIT ), στο Cambridge, με επικεφαλής τους καθηγητές, Marin Soljaèiæ και Ιωάνης Γιαννόπουλος, ανακοινώσε την ανάπτυξη μίας νέου τύπου διαφανής οθόνης.

Η νέα δυνατότητα επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση νανοσωματιδίων σε ένα διαφανές πολυμερές, ή πλαστικό. Αυτά τα σωματίδια είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στην ανάκλαση του φωτός χτυπώντας τους με ορισμένα μήκη κύματος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν, για παράδειγμα, να εμφανιστούν προκειμένου να αντανακλάται το μπλε χρώμα, όπως φαίνεται παραπάνω.

Όλα τα άλλα μήκη κύματος θα περάσουν μέσα από την οθόνη ανεμπόδιστα, χωρίς να αντανακλαστούν στα  νανοσωματίδια. Η ομάδα παραδέχεται ότι το σύστημα είναι πολύ απλό σε αυτό το σημείο, και βρίσκεται μάλλον σε πρώιμα στάδιο, αλλά λέει ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, και προσθέτει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφανείς οθόνες που θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν περισσότερα χρώματα.

“Αυτή είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα, χρησιμοποιώντας τις φασματικά επιλεκτικές ιδιότητες σκέδασης των νανοσωματιδίων, να δημιουργηθεί μια διαφανή ςοθόνη. Νομίζω ότι είναι μια όμορφη επίδειξη”, σχολιάζει ο καθηγητής ηλεκτρολόγος μηχανικός Κος  Shanhui Fan του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα.