Η Advanced Micro Devices (AMD) ανακοίνωσε την κατασκευή ενός οκταπύρηνου επεξεργαστή ARM System-on-Chip (SoC) ο οποίος θα είναι διαθέσιμος από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Πρόκειται για τη σειρά επεξεργαστών Opteron A, γνωστοί και με την ονομασία «Seattle» και τεχνολογίας παραγωγής 28nm. Το πρώτο μοντέλο θα αφορά τον επεξεργαστή Α1100 που θα διαθέτει τέσσερεις ή οκτώ πυρήνες βασισμένους στο πρότυπο του Cortex-A57 της ARM. Δηλαδή θα πρόκειται για υψηλής απόδοσης πυρήνες ARM στα 64bit που θα είναι χρονισμένοι τουλάχιστον στα 2GHz. Οι επεξεργαστές της σειράς θα διαθέτουν μνήμη cache level 2 στα 4MB και μνήμη cache level 3 στα 8MB, οι οποίες ποσότητες μνήμης και των δύο κατηγοριών θα μοιράζονται σε όλους του πυρήνες του επεξεργαστή.

Η νέα σειρά επεξεργαστών της AMD θα υποστηρίζει μνήμη dual-channel DDR3 ή DDR4 μεγέθους έως 128GB. Επιπλέον, θα διαθέτει ευρεία γκάμα δυνατοτήτων διασύνδεσης, όπως έως οκτώ υποδοχές για κάρτες PCIe 3, έως οκτώ θύρες SATA και δύο θύρες 10-Gigabit Ethernet. Επιπρόσθετα θα διατίθενται αποκλειστικές μηχανές κρυπτογράφησης και συμπίεσης δεδομένων, ενώ η κατανάλωση ρεύματος ενός τέτοιου SoC αναμένεται να φτάνει τα 25W.

Η κίνηση αυτή της AMD έρχεται να «ταράξει τα νερά» καθώς αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια της εταιρείας να απαγκιστρωθεί από την παραδοσιακή στρατηγική της παραγωγής μόνο x86 επεξεργαστών. Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι έως το 2019 το 25% της αγοράς των επεξεργαστών για server θα αποτελείται από επεξεργαστές ARM και φυσικά επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η εν λόγω αγορά θα διαμορφωθεί με το συγκεκριμένο τρόπο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Calxeda, εταιρείας που θεωρείται πρωτοπόρος στους χαμηλής κατανάλωσης ARM servers, η οποία ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων της παρά την επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων και τη συνεργασία με την Hewlett Packard.

Πηγή: naftemporiki.gr