Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ έχει τη νομική εξουσία να κατασκοπεύει σχεδόν κάθε ξένη χώρα στον κόσμο, εκτός από τις τέσσερις στενότερους συμμάχους της, σύμφωνα με ένα άκρως απόρρητο έγγραφο του FISA.

Το έγγραφο προέρχεται από τον πρώην αναλυτή συστημάτων της μυστικής υπηρεσίας, Edward Snowden, και δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Washington Post μετά από τετράμηνη έρευνα στα στοιχεία της NSA. Όπως σημειώνεται στο απόρρητο έγγραφο, η υπηρεσία χρησιμοποιεί την παράγραφο 702 ​​του FISA Amendments Act, για να έχει το κατασκοπευτικό πρόγραμμα PRISM την άδεια συλλογής δεδομένων των χρηστών αμερικάνικων εταιρειών, όπως το Facebook, το Google, και τη Microsoft.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εννέα στους δέκα κάτοχοι ψηφιακών λογαριασμών «δεν είναι προσδιορισμένοι στόχοι αλλά πιάνονται στο δίχτυ” της υπηρεσίας.

Η είδηση δεν αποτελεί πια έκπληξη. Δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία ότι η NSΑ, είναι μια υπηρεσία που έιναι αφιερωμένη στην συγκέντρωση πληροφοριών από όλο τον κόσμο. Ούτε ότι μοιάζει σε πολλά μέρη: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τον Edward Snowden, η NSA έχει το πράσινο φως για να κατασκοπεύει 193 χώρες. Το FISA όμως απαγορεύει ρητά την κατασκοπεία στους τέσσερις συμμάχους της “Five Eyes” καθώς και σε «φατρίες των ξένων εθνών», όπως την Παλαιστίνη, την Τούρκικη Κύπρο και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η εταιρική σχέση “Five Eyes, ιδρύθηκε μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να μην κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο.

Σχεδόν οι μισοί από τους φακέλους που εξετάσθηκαν από την Washington Post «περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλες λεπτομέρειες που η NSΑ αναφέρει πως αφορούν πολίτες των ΗΠΑ».
Η NSΑ φαίνεται να προσπάθησε να κρύψει περισσότερες από 65.000 αναφορές για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή Αμερικανών, αλλά παρόλα αυτά η Washington Post εντόπισε περίπου 900 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν ήταν κρυμμένες και θα μπορούσαν να ανήκουν σε Αμερικανούς πολίτες.
Όλες οι χώρες πλην των τεσσάρων που προαναφέραμε (Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέας Ζηλανδία) θεωρούνται από την NSΑ στόχοι κατασκοπείας..
H γερμανική βουλή βέβαια διενεργεί έρευνα για την κατασκοπεία που φέρεται να διεξάγεται σε βάρος Γερμανών πολιτών και πολιτικών από την NSΑ και τους συμμάχους της.