Γιατί Tribler; Το πρωτόκολλο Bittorrent χρησιμοποιεί απευθείας συνδέσεις μεταξύ των χρηστών του από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που τοποθετείτε ένα torrent σε ένα client όπως το uTorrent, οι seeders αλλά και αυτοί που κατεβάζουν το torrent, μπορούν να δουν την IP σας.
Το βασικό πρόβλημα με τις συνδέσεις του πρωτοκόλλου του Bittorrent είναι ότι είναι πολύ εύκολο για κάποιον να εντοπίσει τους χρήστες. Ορισμένες εταιρείες μάλιστα, χρησιμοποιούν αυτό το χαρακτηριστικό για να παρακολουθούν τους downloaders και τους seeders των torrents καθώς δεν υπάρχει καμία ανωνυμία στη διαδικασία.

Κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί ορισμένες υπηρεσίες και τεχνικές για την προστασία των χρηστών του torrent. τους χρήστες από αυτό. Για παράδειγμα, υπάρχουν proxies που μπορούν να κρύψουν την αληθινή IP. To proxy μπαίνει μεταξύ της συσκευής του χρήστη και των άλλων συσκευών που ανεβάζουν ή κατεβάζουν το torrent, και αποκρύπτει την αληθινή IP.
Όμως η αληθινή IP υπάρχει στο αρχείο καταγραφής της εταιρείας που τρέχει το proxy, και είναι πολύ εύκολο για τις αρχές να ζητήσουν τα logs από αυτές τις εταιρείες.

Τι κάνει το Tribler;

Το Tribler έρχεται να βελτιώσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του Bittorrent χρησιμοποιώντας πολλά στρώματα proxy αντί για ένα ενιαίο proxy.  Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να εμπιστευτείτε έναν μόνο διακομιστή μεσολάβησης:

  • Ο seeder συνδέεται με το πρώτο proxy, και τα δεδομένα που μεταδίδονται εδώ είναι κρυπτογραφημένα.
  • Το δεύτερο proxy κάθεται μεταξύ του πρώτου και του τρίτου, και θα συνεχίσει να κρυπτογραφεί τα δεδομένα.
  • Το τρίτο proxy. είναι το μόνο που συνδέεται με τη συσκευή σας άμεσα. Συνδέεται επίσης με το δεύτερο proxy.

Ένα από τα προβλήματα με αυτό το σύστημα είναι ότι ο seeder είναι ακόμα απροστάτευτος. Η Tribler σχεδιάζει να το αλλάξει αυτό με τη χρήση παρόμοιων αλυσίδων μεσολάβησης για τη βελτίωση της προστασία της ιδιωτικής ζωής του seeder.

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν το πρόγραμμα από εδώ.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης, το στρώμα ανωνυμίας για τους downloaders αναμένεται να κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Tribler είναι το γεγονός ότι η αναζήτηση του προγράμματος τροφοδοτείται από συνδέσεις peer to peer και όχι ένα κεντρικό server που χρησιμοποιεί τα δεδομένα του χρήστη για να επιστρέψει  τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Πόσο γρήγορο θα είναι;

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές η ταχύτητα δεν επηρεάζεται, φυσικά στην Ελλάδα με τις υπάρχουσες συνδέσεις δεν μπορούμε να έχουμε το pick των αποτελεσμάτων σε περίπτωση δοκιμής.