[su_heading]Το τερματικό είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο μέσω του οποίου μπορείτε να κάνετε ή να δείτε τα πάντα στο σύστημά σας. Τώρα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και για την παρασκευή του αγαπημένου σας καφέ.[/su_heading]

Οι έξυπνοι προγραμματιστές λατρεύουν να παίζουν με τον κώδικα και να κάνουν τη ζωή τους – και τις ζωές των άλλων – ευκολότερη. Ένας από αυτούς, ο Simone Margaritelli, αποφάσισε να χακάρει την έξυπνη καφετιέρα του ώστε να μπορεί να φτιάχνει καφέ από τη γραμμή εντολών και μοιράστηκε τον κώδικα που έγραψε στο GitHub.

Για τον Simone, όπως και για πολλούς προγραμματιστές, ο καφές λειτουργεί ως το αγαπημένο σύστημα χορήγησης καφεΐνης. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να χακάρει τη μηχανή του, ώστε να μπορεί να ελέγχει τη διαδικασία παρασκευής του καφέ από το τερματικό του.

Ο Margaritelli αυτοχαρακτηρίζεται ως λάτρης του καφέ και hacker που καταναλώνει λίτρα καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι, για να κάνει τα πράγματα πιο ομαλά για τον ίδιο, αγόρασε μια έξυπνη καφετιέρα από την Amazon. Όντας μια συσκευή IoT, ο χειρισμός της μηχανής θα μπορούσε να γίνεται μέσω του δικτύου του σπιτιού του, μέσω μιας Android εφαρμογής για κινητά.

Ωστόσο ο Margaritelli περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σε έναν υπολογιστή. Για τον λόγο αυτό ένιωθε την ανάγκη να χειρίζεται τη μηχανή μέσω του τερματικού του, κάτι που δεν ήταν διαθέσιμο από τον κατασκευαστή της μηχανής.

 “Δεδομένου ότι εργάζομαι από το σπίτι, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μου και όχι το smartphone μου, γι’ αυτό και ήθελα ένα console client ειδικά για τον υπολογιστή”, αναφέρει.

Για να επιτύχει το στόχο του, ο Margaritelli εργάστηκε για να κάνει reverse engineering της εφαρμογής του Android, ώστε να κατανοήσει το πρωτόκολλο επικοινωνίας. Αυτό τον βοήθησε να γράψει τη δική του εφαρμογή, η οποία του επιτρέπει τώρα να φτιάχνει καφέ με τη χρήση του τερματικού του.

Θέλετε να κινηθείτε και εσείς στα χνάρια του Margaritelli; “Δανειστείτε” τον κώδικά του από το GitHub.