Η Tesla ενημερώθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Μεταφορών ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον όρο Autopilot, καθώς αποτελεί “παραπλανητικό όρο”.

Όπως δημοσιεύθηκε στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Γερμανός Υπουργός Μεταφορών Alexander Dobrindt αιτήθηκε με επιστολή του προς την Tesla πως “για να αποφευχθεί η παρανόηση και η εσφαλμένη προσδοκία των πελατών,  ο παραπλανητικός όρος Autopilot δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται πια για τη διαφήμιση του συστήματος”.

Από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ζητά από την Tesla να σταματήσει την χρήση του όρου Autopilot. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες υπήρξε πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους όρους “self-driving” (αυτό-οδήγηση), “autonomous”  και “autopilot” (αυτόματος πιλότος).

Η Bild am Sonntag δημοσίευσε επίσης ότι το Γερμανικό Υπουργείο Μεταφορών ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων Tesla την Παρασκευή, υπενθυμίζοντας τους ότι θα πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση κατά τη λειτουργία ενός οχήματος σε Autopilot. ¨Το Autopilot (αυτόματος πιλότος) είναι καθαρά ένα πρόγραμμα στήριξης του οδηγού και όχι ένα εξαιρετικά αυτοματοποιημένο όχημα που μπορεί να λειτουργεί χωρίς την συνεχή προσοχή του οδηγού¨

ανέφερε η αποστολή.

Εκπρόσωπος της Tesla ανέφερε ότι ¨το Autοpilot είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο οδηγό και προσφέρει ασφαλέστερη οδήγησή και λιγότερο αγχωτική. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στην αεροδιαστημική, με αποτέλεσμα να υποδηλώνει ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα υπό την άμεση επίβλεψη ενός ανθρώπινου πιλότου. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι με τους πελάτες μας ότι το Autοpilot απαιτεί την προσοχή του οδηγού όλες τις ώρες  παρόμοια με τα συστήματα υποστήριξης οδηγού από άλλους κατασκευαστές.¨

Η επίσημη απάντηση της Tesla ήταν η ακόλουθη ανακοίνωση: Έχουμε μεγάλη πίστη στους Γερμανούς πελάτες μας και δεν γνωρίζουμε κανέναν που να έχει παρεξηγήσει την έννοια αυτή, όμως είμαστε στην διάθεση τους αν θέλουν να διεξάγουν έρευνα για να εκτιμηθεί η χρήση του όρου. Αυτό μοιάζει εν μέρει ειρωνικό αφού προέρχεται από την Γερμανική Αρχή Μεταφορών, που έχει εισάγει το περίφημο Γερμανικό Autobahn. Μήπως πιστεύουν ότι οι Γερμανοί δεν κατανοούν ούτε αυτό?