Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του σκάκι Magnus Carlsen ρώτησε την Microsoft αν μπορεί να τον προστατέψει εναντίον Ρώσων hackers, αφού αναμένει να γίνει στόχος επιθέσεων στον κυβερνοχώρο πριν από τον αγώνα με τον grandmaster Sergey Karjakin την επόμενη εβδομάδα.

Ο Carlsen λέει ότι στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία και στην υπολογιστική ισχύ για να προετοιμαστεί για τον αγώνα και φοβάται ότι Ρώσοι hackers θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν στον υπολογιστή του για να υποκλέψουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον γεννημένο στον Κριμαία Karjakin να κερδίσει τον αγώνα.

Η Microsoft θα προστατεύει έτσι τα δεδομένα του Carlsen και θα εξασφαλίσει τις επικοινωνίες για να βεβαιωθεί ότι τίποτα δεν έχει παραβιαστεί ή χαθεί. Οι ταυτότητες των συμβούλων του Carlsen θα προστατεύονται επίσης αφού οι Ρώσοι hackers θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον τους στις προσπάθειες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με κινήσεις που προετοιμάστηκαν για τον αγώνα.

«Το στοιχείο της έκπληξης είναι ζωτικής σημασίας στο σκάκι» είπε ο Vibeke Hansen, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της Microsoft στην Νορβηγία.

«Ακόμη είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστούν όλες οι επικοινωνίες καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και των τελικών. Η προετοιμασία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα απαιτεί πολλή δουλειά, ανάλυση και στρατηγική για τον αγώνα- και πολλή υπολογιστική ισχύ. Οι τελευταίοι μήνες πριν τους αγώνες γεμίζονται με πολύ προετοιμασία και σκληρή δουλειά, είναι πολύ σημαντικό τα δεδομένα να μην χαθούν ή παραβιαστούν».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Microsoft αποκάλυψε ότι ένα ελάττωμα στα λειτουργικά συστήματα των Windows έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από Ρώσους hackers οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι μέρος της ομάδας Strontium, γνωστής και ως Fancy Bear. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι αυτή η ομάδα των hackers συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση και θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη και για άλλες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαρροών των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τη συμμετοχές των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το μόνο σίγουρο είναι αυτός ο αγώνας σκάκι θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον οπότε οι ενδιαφερόμενοι ας ήμαστε σε εγρήγορση για την παρακολούθηση του και φυσικά ελπίζουμε χωρίς διαρροές!