H Redmond φέρεται πως αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία για το πρόγραμμα περιήγησής της, που θα καλύπτει τα ίχνη των χρηστών μετά την επίσκεψη ιστοσελίδων ακατάλληλου περιεχομένου. Το νέο feature αναμένεται να ενσωματωθεί στον browser των Windows, Edge.

Σίγουρα κανείς δεν επισκέπτεται ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, σωστά; Σωστά. Αλλά ας υποθέσουμε ότι ορισμένοι από εμάς το πράττουν, και στην περίπτωση αυτή, είναι αυτονόητο ότι χρειαζόμαστε εξειδικευμένα εργαλεία περιήγησης για να καλύψουμε τα ίχνη μας.

Πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο φαίνεται πως εργάζεται η Microsoft αυτόν τον καιρό, καθώς η εταιρεία φέρεται να αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία για τον browser της Edge, που θα επιτρέπει στον περιηγητή να εξαφανίζει αυτόματα όλα τα ίχνη που μένουν από την φόρτωση ορισμένων ιστοτόπων σε έναν συγκεκριμένο υπολογιστή.

Σε μια ευρεσιτεχνία που έχει κατατεθεί από την εταιρεία και φέρει τον τίτλο “Automation of browsing mode switching”, η Microsoft εξηγεί ότι η λειτουργία αυτή θα επιτρέπει ουσιαστικά στο πρόγραμμα περιήγησης να ενεργοποιεί αυτόματα το “private mode” κάθε φορά που ανιχνεύει κάποιον ιστότοπο που δεν πρέπει να αφήσει ίχνη στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων με περιεχόμενο για ενήλικες.

Και παρότι η λειτουργία αυτή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο αυτή τη στιγμή, δεν αποκλείεται σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή, με την Microsoft να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του χαρακτηριστικού αυτού και τον τρόπο ενεργοποίησης της αυτόματης εναλλαγής σε private mode.

“Oρισμένοι ιστότοποι περιλαμβάνουν περιεχόμενο που ο χρήστης ενδέχεται να μην θέλει να συσχετιστεί με την ταυτότητά του ή με τη συσκευή του. Έτσι, πολλά προγράμματα περιήγησης περιλαμβάνουν κάποιο χαρακτηριστικό ανώνυμης περιήγησης, που επιτρέπει σε ένα χρήστη να προβάλλει έναν ιστότοπο, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τα δεδομένα που διατηρούνται, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποδείξουν ότι ο χρήστης επισκέφθηκε τον ιστότοπο αυτό. Ωστόσο οι τυπικές υλοποιήσεις του χαρακτηριστικού αυτού απαιτούν από τον χρήστη να ξεκινήσει προληπτικά το private mode σε ένα πρόγραμμα περιήγησης, προτού επισκεφτεί οποιονδήποτε ιστότοπο που επιθυμεί να διαγραφούν τα ίχνη του από μια συσκευή,” αναφέρει η εταιρεία.

“Στον παρόν έγγραφο αναλύονται οι τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αυτόματη εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών τρόπων περιήγησης, όπως εναλλαγή μεταξύ της κανονικής λειτουργίας περιήγησης και της ιδιωτικής λειτουργίας περιήγησης (private mode)”.

Όπως συμβαίνει συνήθως με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι λειτουργίες που περιγράφονται θα έχουν πρακτική εφαρμογή, οπότε μένει να περιμένουμε για να δούμε εάν η Μicrosoft θα προχωρήσει σε υλοποίηση του χαρακτηριστικού αυτού σε κάποια από τις μελλοντικές εκδόσεις του προγράμματος περιήγησής της.