Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια τεράστιων επιτυχιών στην αγορά των SATA SSD η σειρά Samsung 850 αντικαθίσταται. Οι 850 EVO και 850 PRO που έφεραν για πρώτη φορά την 3D μνήμη NAND flash στην αγορά SSD αποσύρονται για να δημιουργήσουν χώρο για τους νέους Samsung SSD 860 EVO και 860 PRO. Η νέα σειρά 860 δεν είναι επαναστατική όπως η 850, αλλά αντιπροσωπεύουν τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας SSD της Samsung.

 

Οι τεχνολογικές αλλαγές που φέρνει η σειρά 860 δεν είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε ήδη δει στη σειρά 850. Η μνήμη flash NAND εξοπλίζεται με την νέα τεχνολογία 3D NAND των 64 επιπέδων της Samsung. Η όλη σειρά βασίζεται στον MJX controller και η χρησιμοποιούμενη DRAM θα ​​είναι LPDDR4. Η χωρητικότητα των 4TB κάνει την εμφάνιση της και στα δυο μοντέλα αλλά δεν προβλέπεται να δούμε κάποια μεγαλύτερη σύμφωνα με την εταιρεία.

 

Κοιτάζοντας τους αριθμούς, βλέπουμε ότι η απόδοση δεν έχει τεράστια αύξηση σε σχέση με τον 850 και αυτό συμβαίνει επειδή το SATA interface δεν έχει πάρει κάποια αναβάθμιση. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ο αριθμός TBW(Terra Bytes Writen) ισορρόπησε αφού υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση ανάλογα με την χωρητικότητα του δίσκου. Μεταξύ των δυο μοντέλων EVO και PRO υπάρχει διπλάσια διαφορά.

Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η μείωση της περιόδου εγγύησης του PRO(σε σχέση με τον 850pro) από τα 10 χρόνια στα 5, που σημαίνει πως και όλες οι εκδόσεις στην σειρά 860 έχουν την ίδια εγγύηση. Η άλλη μεγάλη έκπληξη είναι ότι θα υπάρξουν προϊόντα mSATA του EVO 860. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε έναν νέο mSATA SSD μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι περισσότερες σειρές προϊόντων της την έχουν εγκαταλείψει για να ακολουθήσουν τους M.2 SATA. Ο EVO 860 θα εμφανιστεί και σε μια έκδοση 2TB M.2 SATA.

Για αρκετά χρόνια βλέπαμε τους Samsung 850 PRO και 850 EVO να ήταν αναμφισβήτητα οι κυρίαρχοι στην αγορά SATA SSD value for money και όχι μόνο. Αυτό κάπως άλλαξε μέσα στο 2017 αφού είδαμε την Intel και την Crucial να λανσάρει ταχύτατους SSD που τους ανταγωνίστηκαν ωστόσο δεν αποκλείεται η σειρά 860 να είναι μέσα στις καλύτερες για το 2018.