Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, είναι δύσκολο για τους χρήστες να εμπιστεύονται σχεδόν οποιονδήποτε στο διαδίκτυο. Ακόμα κι αν πρόκειται για την Google ή για οποιαδήποτε άλλη γνωστή εταιρεία.

Σύμφωνα με μια αναφορά της Motherboard, πολλοί χρήστες διαμαρτύρονται ότι ανακάλυψαν πως το Chrome σαρώνει τα αρχεία τους για κακόβουλα προγράμματα. Αναρωτιέστε, που είναι το κακό σε αυτό;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι ασυνήθιστο για ένα πρόγραμμα περιήγησης, να είναι ταυτόχρονα και εργαλείο προστασίας από ιούς. Επίσης, η διαδικασία αυτή, της σάρωσης αρχείων και εγγράφων για τον εντοπισμό κακόβουλων λογισμικών, είναι κάτι που δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την Google.

Οι δραστηριότητες σάρωσης αρχείων του Chrome εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από μία ερευνήτρια ασφαλείας ονόματι Kelly Shortridge, η οποία δημοσίευσε τις λεπτομέρειες στο Twitter.

Όπως αποδεικνύεται, το εργαλείο αυτό είναι στην πραγματικότητα μια ενημερωμένη έκδοση του Chrome Cleanup Tool (CCT).

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία της ESET, το πρόγραμμα αναζητά κακόβουλα λογισμικά που θα μπορούσαν να βλάψουν το Chrome. Μετά την ανίχνευση, στέλνει δεδομένα στην Google και στη συνέχεια ζητά από τον χρήστη να προχωρήσει, εάν το επιθυμεί, σε αφαίρεσή τους.

Ο επικεφαλής ασφάλειας του Chrome, Justin Schuh, εξήγησε ότι το CCT δεν είναι ΑV γενικής χρήσης. “Ο μόνος σκοπός του είναι να ανιχνεύει και να αφαιρεί ανεπιθύμητο λογισμικό που μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμα περιήγησης.”

Στην πραγματικότητα λοιπόν δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό για τους χρήστες, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία το CCT δεν έχει κακές προθέσεις.

Τα συμπεράσματα, δικά σας.