Όλοι έχουμε δικαίωμα στη τεχνολογία, πόσοι όμως ξέρουν να κολυμπούν με ασφάλεια μέσα σε αυτή; Δεν χρειάζεται να είσαι γνώστης πληροφοριακών συστημάτων για να μπορείς να επιβιώσεις μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας. Αρκεί να γνωρίζεις τα σωστά μέτρα ασφαλείας.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε πέντε βασικά  και απλά tips που οφείλεις να γνωρίζεις.

  1. Μην την πατάς με τα Hoaxes, Scams και Internet Myths.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από απάτες, φάρσες και άλλες παραπληροφορήσεις. Μερικές φορές είναι ακίνδυνα όπως μια βιντεοσκοπημένη ντροπιαστική στιγμή που γίνεται viral  στο Facebook και άλλες πιο σοβαρά- όπως ένα ψεύτικο email της τράπεζας σου που δίνει την ταυτότητά σου σε απατεώνες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να μην πέσεις θύμα. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να εντοπίσεις την παραπληροφόρηση, και εξίσου εύκολο να αποφύγεις τα scams. Απλά θυμήσου: αν κάτι φαίνεται λίγο αμφίβολο, πιθανώς είναι.

  1. 2. Μάθε τις ανάγκες του υπολογιστή σου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπολογιστές χρειάζονται συντήρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό – το μεγαλύτερο μέρος της συντήρησης είναι αρκετά εύκολο να το κάνεις στο σπίτι. Ανάτρεξε στη λίστα εργασιών συντήρησης που χρειάζονται οι υπολογιστές με Windows και Mac για περισσότερες πληροφορίες.

  1. Χρησιμοποίησε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης.

Ακόμα κι αν νομίζεις ότι έχεις έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης, ίσως να κάνεις λάθος. Οι hackers εξελίσσονται και αν δεν προστατευτείς σωστά πάντα θα βρίσκουν ένα μικρό παραθυράκι για να εισβάλουν στο προσωπικό σου χώρο. Με λίγα λόγια, η αποθήκευση των κωδικών πρόσβασής σου σε ένα πρόγραμμα περιήγησης είναι αρκετά ανασφαλής – χρησιμοποίησε έναν καλό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όπως το LastPass.

  1. Δημιούργησε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σου.

Πολύ πιθανόν να έχεις ακούσει πολλούς να στο λένε, και υπάρχει ένας σοβαρός λόγος γιατί να τους ακούσεις. Πάντα πιστεύουμε ότι η απώλεια δεδομένων δεν θα συμβεί σε εμάς, αλλά συμβαίνει σε όλους μια μέρα, και έχοντας ένα καλό, ενημερωμένο αντίγραφο ασφαλείας είναι ο μόνος τρόπος για να μην χάσεις όλα τα προσωπικά δεδομένα σου. Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο να το κάνεις ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχει η συσκευή σου.

  1. Κάνε Google search like a Pro.

Google is your friend και αυτό μην το ξεχνάς. Με εύστοχες αναζητήσεις, μπορείς να βρεις πληροφορίες σχετικά με σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα τεχνολογίας έχεις και να το διορθώσεις μόνος σου, χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου.

Ίσως τελικά να γνώριζες πολλά, αν όχι όλα, τα tips που είχαμε να σου δώσουμε. Το σημαντικότερο όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι να τα θέτεις σε εφαρμογή.

Stay safe