Παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες της Google να κρατήσει “καθαρό” το Google Play Store από κακόβουλες εφαρμογές με banking trojans, ερευνητές ασφαλείας αποκαλύπτουν ότι αρκετές είναι οι εφαρμογές που «ξεφεύγουν», και τελικά είναι διαθέσιμες στους χρήστες.

Πρόσφατα, ερευνητές ασφαλείας από διάφορους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, φανέρωσαν στο Twitter τα ευρήματα τους για αρκετά banking trojans εντός του Play Store.

Ο Lukas Stefanko, ερευνητής της ESET antivirus, βρήκε 3 από τα εν λόγω banking trojans, τα οποία ήταν κριμένα μέσα σε εφαρμογές για ζώδια και ωροσκόπους. Αυτό όμως που μπορούσαν να κάνουν αυτές οι εφαρμογές ήταν πολύ κάτι πολύ παραπάνω, όπως, υποκλοπή SMS και call logs, αποστολή SMS από την συσκευή του χρήστη χωρίς την συγκατάθεση του, λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών χωρίς την συγκατάθεση του χρήστη, και τέλος την κλοπή credentials από τραπεζικούς λογαριασμούς χάρη στα ενσωματωμένα banking trojans.

Προτού δημοσιεύσει τα ευρήματα του ο Stefanko στο Twitter, ενημέρωσε την Google, η οποία με την σειρά της αφαίρεσε τις εφαρμογές από το Play Store. Καθώς όμως οι εφαρμογές ήταν διαθέσιμες για αρκετές ημέρες, μια από αυτές είχε περισσότερες από 1000 λήψεις.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο λόγος για τον οποίο δεν αναγνωρίστηκαν οι εφαρμογές ως κακόβουλες εξαρχής, είναι επειδή είχαν πολύ χαμηλό detection rate. Κάποια από αυτές, είχε μόλις 12 (από τα 60) θετικά αποτελέσματα στην πλατφόρμα του VirusTotal.

 

Τέλος, οι εφαρμογές που λένε τα ζώδια δεν είναι οι μόνες που θα πρέπει να φοβόμαστε. Μια VPN εφαρμογή από την Onavo (ιδιοκτησία του Facebook) σύλλεγε στοιχεία από τους χρήστες όπως την τοποθεσία, τις σελίδες που επισκέπτονται, τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν και άλλα, πράγμα που δεν θα περίμενε κανείς από μια εφαρμογή που έχει ως σκοπό την ανωνυμία του χρήστη.