Έχω ρυθμίσει το Google Chrome με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της καθημερινής χρήσης του Διαδικτύου και εν μέρει υπεύθυνο γι ‘αυτό ήταν το πλούσιο σύστημα επέκτασης.

Σχεδόν ότι κάνω online, τροφοδοτείται από το Google Chrome, ανεξάρτητα από το αν μιλάω για περιήγηση, Social Media, email και άλλες υπηρεσίες που χρησιμοποιώ και με τις οποίες συνδεόμουν με τις ανάλογες επεκτάσεις.

Αλλά όσο πιο αφοσιωμένος ήμουν στο Google Chrome, τόσο μεγαλύτερο γινόταν το πρόβλημα με το πρόγραμμα περιήγησης. Και όσο περισσότερο το χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερους πόρους χρειάζεται, τελικά φθάνοντας σε ένα σημείο όπου προκαλεί πραγματικά επιβράδυνση στο σύστημα.

Ως  χρήστης του Microsoft Surface Book, δεν ανησυχώ ποτέ για προβλήματα επιδόσεων που προκαλούνται από το πρόγραμμα περιήγησης, ειδικά επειδή αυτές οι βασικές δραστηριότητες δεν θα πρέπει να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο τρέχει μια ισχυρή διαμόρφωση.

Και όμως, αποδεικνύεται ότι έκανα λάθος, καθώς το Google Chrome έφτασε στο σημείο  στο laptop των Windows 10, να καταναλώνει πάνω από 2GB RAM με μόλις 3 καρτέλες ανοικτές. Δεδομένου ότι έχω 5 καρτέλες ανοιχτές όλη την ώρα, καθώς και μερικές άλλες μερικές φορές, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ για ένα πρόγραμμα περιήγησης να καταναλώνει τόσο πολύ.

Φυσικά, δεν είμαι ο μόνος που έχει αυτό το πρόβλημα. Διαμαρτύρονται και άλλοι για το ίδιο πρόβλημα, ενώ μερικοί προτείνουν κάθε είδους εναλλακτικές λύσεις που θα κάνουν τελικά το Google Chrome ένα πρόγραμμα περιήγησης φιλικότερο προς τους πόρους.

Η λύση, ωστόσο, είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε. Το Microsoft Edge, ο διάδοχος του Internet Explorer είναι η λύση που σας προτείνω αφού  προφανώς “ωρίμασε” και τρέχει πραγματικά πολύ καλύτερα.

Το Microsoft Edge έχει τώρα το βασικό πακέτο επέκτασης (όχι το πλήρες πακέτο), τρέχει με ελάχιστη επίδραση στην απόδοση του συστήματος δεδομένου ότι είναι μια μητρική εφαρμογή και είναι επίσης αρκετά γρήγορη και ασφαλή όλη την ώρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Microsoft Edge είναι μια άψογη εφαρμογή. Και μερικά από τις προηγούμενα μειονεκτήματα που έχω αναφέρει σχετικά εξακολουθούν να ισχύουν. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα περιήγησης κλείνει από μόνο του χωρίς σαφή λόγο, αλλά αυτά συμβαίνουν πολύ λιγότερο συχνά τώρα.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα που έχω παρατηρήσει τώρα είναι ο αργός ρυθμός ενημερώσεων που η Microsoft έχει υιοθετήσει για το Edge. Όπως είπα, το πρόγραμμα περιήγησης λαμβάνει μόνο ενημερώσεις με νέες εκδόσεις λειτουργιών των Windows 10, και αυτό συμβαίνει δύο φορές το χρόνο. Έτσι, σε σύγκριση με τον Chrome, δεν ενημερώνεται τόσο συχνά.

Και παρ’ όλα αυτά τα μειονεκτήματα, τα οποία σε κάποιο σημείο ήταν πολύ κουραστικά για μένα αυτή τη στιγμή είμαι πρόθυμος να χρησιμοποιήσω το Microsoft Edge με πλήρη απασχόληση. Για να είμαι ειλικρινής, θα μου λείψει το Google Chrome, αλλά ένα πρόγραμμα περιήγησης που έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην απόδοση του συστήματος δεν είναι σε καμία περίπτωση ο κατάλληλος browser για μένα.

Θέλω τα πάντα να είναι super responsive και γρήγορα όλη την ώρα και δεν μπορώ να φανταστώ ότι η νέα γενιά του hardware θα επιβραδυνθεί από ένα πρόγραμμα περιήγησης. Και αν συμβεί αυτό, η μόνη επιλογή είναι να ξεφορτωθεί κανείς αυτό το πρόγραμμα περιήγησης.

Αυτό ακριβώς κάνω τώρα, και μέχρι τώρα είμαι εντυπωσιασμένος με τον Edge. Ας ελπίσουμε ότι η επερχόμενη ενημέρωση του Οκτωβρίου του 2018 δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα το πρόγραμμα περιήγησης.