Τα Windows της Microsoft αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή για τους desktop υπολογιστές, με το μερίδιο αγοράς να προσεγγίζει το 90%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 9 στους 10 υπολογιστές τρέχουν Windows, ενώ οι υπόλοιπες τροφοδοτούνται είτε από Linux είτε από τα MacOS της Apple.

Παρόλο που κατέχει ένα μικρό ποσοστό στο μερίδιο αγοράς, το Linux αποτελεί  μεγάλο μπελά για τη Microsoft η οποία κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην υπάρχει τίποτα να ζηλεύουν οι χρήστες της από το Linux. Έχει καταφέρει όμως να πείσει το κοινό της;

Δυστυχώς για την Microsoft, υπάρχουν αρκετοί χρήστες που εξετάζουν πιθανή εναλλαγή στο Linux για διάφορους λόγους. Οι δύο πιο δημοφιλείς λόγοι είναι οι εξής:

  • Οι υπηρεσίες τηλεμετρίας των Windows είναι μάλλον αμφιλεγόμενες και πολλοί τις χαρακτήρισαν ως έναν τρόπο για να κατασκοπεύσει η Microsoft στους χρήστες της. Ο γίγαντας του λογισμικού, βέβαια, εγγυάται ότι συλλέχθηκαν μόνο ανώνυμα δεδομένα με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης του OS και το καθορισμό των καταλλήλων paches.
  • Τα Linux είναι πιο ισχυρά. Κρίνονται πιο κατάλληλα για υπερ-υπολογιστές, servers και ενσωματωμένες συσκευές.

Υπάρχουν όμως και πολλοί που θεωρούν ότι το Linux δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα Windows. Επειδή:

  • Έχει κακή υποστήριξη driver
  • Στερείται επαγγελματικών εφαρμογών όπως Adobe, Cubase Audio, 3D Max, AutoCAD κλπ.
  • Τα games είναι σχεδιασμένα να παίζουν καλύτερα σε Windows.
  • Τα Windows είναι πια εύχρηστα και κατάλληλα για τους οικιακούς χρήστες.

Το θέμα είναι ότι πάντα οι απόψεις θα διίστανται εφόσον ο κάθε χρήστης διαλέγει με βάση τις δικές του ανάγκες. Εσείς τι προτιμάτε;