Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι client εφαρμογές του Office 365 υποστηρίζουν τώρα το λεγόμενο Interface Scan Antimalware (AMSI) για να επιτρέπουν σε μηχανισμούς προστασίας από ιούς να σκανάρουν, να ανιχνεύουν και να αποκλείουν κακόβουλες μακροεντολές.

Οι μολυσμένες μακροεντολές αποτελούν από καιρό μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τους χρήστες του Microsoft Office και η εταιρεία λέει ότι αυτή η νέα δυνατότητα θα βοηθήσει να προστατεύονται οι χρήστες όταν εργάζονται με έγγραφα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του AMSI είναι ότι είναι ένα ανοιχτό περιβάλλον εργασίας που μπορεί να λειτουργήσει με σχεδόν οποιαδήποτε λύση antivirus, οπότε από προεπιλογή έχει την υποστήριξη της ενσωμάτωσης του Windows Defender και υποστηρίζονται επίσης προϊόντα τρίτων κατασκευαστών.

Το AMSI έχει ήδη ενσωματωθεί και τρέχει στις Office 365 εφαρμογές όπως Word, Excel, PowerPoint, Access, Visio και Publisher, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι οι μακροεντολές δεν θα σαρωθούν εάν οι ρυθμίσεις ασφαλείας είναι “Enable All Macros”  δηλαδή αναφέρονται ως αξιόπιστες ή ανοιχτές από αξιόπιστες τοποθεσίες.

Οι χρήστες των Windows 10 με λειτουργικό σύστημα Windows Defender επωφελούνται από την πρόσθετη προστασία χάρη στον μηχανισμό που βασίζεται σε cloud, ο οποίος χρησιμοποιεί την ενσωμάτωση AMSI για να καθορίσει εάν μια μακροεντολή περιέχει κάτι ύποπτο ή όχι.

“Όταν οι συσκευές συναντούν έγγραφα με ύποπτο κώδικα μακροεντολών, το Windows Defender AV στέλνει στο Cloud metadata και άλλα χαρακτηριστικά επίσης, σε συνδυασμό με σήματα από το Office AMSI.”, δηλώνει η εταιρεία λογισμικού.

Το AMSI είναι μια τεχνολογία που ενσωματώθηκε στα Windows 10 το 2015 για να παρέχει στους προγραμματιστές μια προηγμένη μέθοδο για να ζητήσουν ανίχνευση ιών για οποιαδήποτε δεδομένα.