Πολλά από τα smartphones της Xiaomi χρησιμοποιούν το MIUI, μια τροποποιημένη έκδοση Android. Ενώ η βάση του MIUI είναι το λειτουργικό Android, υπάρχουν διάφορες πρόσθετες λειτουργίες όπως είναι τα θέματα (Themes), με τις οποίες ο χρήστης μπορεί να αλλάξει το Interface της συσκευής του, φέρνοντας το στα μετρά του.

Όπως όμως επισημάνθηκε από τους ιδίους τους χρήστες στο forum του MIUI, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν διαφημίσεις εγκατεστημένες στο λειτουργικό, η οποίες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία. Ένα από αυτά είναι το File manager, στο οποίο εδώ και καιρό εμφανίζονται διαφημίσεις στο πάνω μέρος του interface. Τώρα όμως φαίνεται ότι εμφανίζονται διαφημίσεις και στις ρυθμίσεις τις συσκευής.

Την είδηση δημοσίευσε στο reddit ένας χρήστης παραθέτοντας μια αποδεικτική φωτογραφία. Πολλοί ήταν αυτοί που στα σχόλια εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της Xiaomi ως «φθηνή».

Εάν είσαστε ιδιοκτήτης Xiaomi κινητού, είναι πιθανό να συναντήσετε και εσείς διαφημίσεις εντός του μενού

.  Ωστόσο, μερικές από αυτές, μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε ακολουθώντας την εξής διαδρομή: Settings -> Additional settings -> Privacy -> Ad services. Απενεργοποιώντας την ρύθμιση “Personalized ad recommendations” θα σταματήσουν να εμφανίζονται κάποιες (όχι όλες) από τις διαφημίσεις.

Οι χρήστες του MIUI εξέφρασαν και στο Twitter την δυσαρέσκεια τους σχετικά με τις διαφημίσεις. Ο λογαριασμός Xiaomi India απάντησε σε έναν από αυτά τα Tweet ότι θα λάβουν υπόψιν τους το feedback των πελατών τους. Ωστόσο ισχυρίστηκαν ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουν εφαρμοστεί οι διαφημίσεις είναι αρκετά «user friendly», και δεν επηρεάζουν με κάποιον τρόπο τις ενέργειες των χρηστών.

Τέλος η Xiaomi με το MIUI δεν είναι η μόνη εταιρεία που διατηρεί αυτή την πρακτική, καθώς η Amazon σε κάποιες περιπτώσεις πουλάει τις συσκευές με έκπτωση, εάν ο χρήστης αποδεχτεί ότι θα του εμφανίζονται διαφημίσεις.